Loving Vincent

1.4.2018

Loving Vincent
Loving Vincent
Iso-Britannia, Puola 2017
Ohjaus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Käsikirjoitus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel
Pääosissa: Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Aidan Turner, Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Chris O'Dowd
K12
95 min
puhuttu kieli: englanti


Aviopari Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin yhdessä ohjaama Loving Vincent perustuu jälki-impressionistisen taidemaalari Vincent van Goghin maalauksiin ja kirjeisiin. Se on elokuvahistoriallinen virstanpylväs. Kyseessä on ensinnäkin maailman ensimmäinen kokonaan käsinmaalattu täyspitkä elokuva: elokuva koostuu yli 65 000 van Goghin tyyliä jäljittelevästä öljyvärimaalauksesta, joita on ollut maalaamassa 150 taiteilijaa. Toiseksi elokuva on Puolan ensimmäinen Oscar-ehdokkuus parhaan animaatioelokuvan kategoriassa. Lisäksi se on ensimmäinen naisen ohjaama pitkä puolalaisanimaatio.

Alankomaalainen Vincent van Gogh (1853–1890) oli tuntematon, masentuneen ja traagisen elämän kokenut maalari, jonka elinaikainen maine asettuu jyrkkään kontrastiin hänen jälkimaineensa kanssa. Nykyään van Gogh on maailman tunnetuimpia taiteilijoita, ja miltei jokainen tuntee ainakin ”Tähtikirkkaan yön”, auringonkukat ja irtileikatun korvan. ”Gogh” (samoin kuin ”picasso” ja ”rembrandt”) on tätä nykyä muodostunut yleiskäsitteeksi arvostetulle ja ennen kaikkea erittäin kalliille taiteelle. Onkin kohtalon ivaa, että elinaikanaan van Gogh oli rahaton – hänen sanotaan myyneen eläessään vain yhden taulun, ”Punainen viinitarha Arles'ssa” (noin vuodelta 1888).

Van Gogh on myöhemmän taiteen ja populaarikulttuurin runsaasti viljelemä hahmo, joka on innoittanut niin kirjoja, elokuvia kuin musiikkiakin (kuten Don McLeanin kirjoittamaa folk-klassikkoa ” Starry Starry Night”, joka soi myös Loving Vincentin lopputekstien aikana). Tunnetuin van Goghista kertova kirja lienee Irving Stonen elämäkertaromaani Hän rakasti elämää (Lust for life, 1934), josta Vincente Minnelli ohjasi myös samannimisen klassikkoelokuvan vuonna 1956, pääosassa Kirk Douglas taiteilijamestarina. Myös itse Robert Altman antoi panoksensa van Goghia käsitteleviin elokuviin ohjaamalla elokuvan Vincent & Theo (1990).

Loving Vincent asettuukin lukuisten van Gogh -elokuvien kunniakkaaseen jatkumoon. Nyt kyseessä on kuitenkin elokuva, jossa pääosan saavat hänen maalauksensa, ja vieläpä aivan poikkeuksellisella tavalla, kun tarina kerrotaan hänen maalaustensa kautta. Elokuva vilisee van Goghin tuttuja töitä herätettynä eloon ja liikkeeseen. ”Lopputulos näyttää isolla kankaalla valtavan hienolta. Värit hehkuvat ja siveltimen vedot erottuvat. Kohtauksiin mennään yleensä sisään jonkin van Goghin tunnetun maalauksen kautta”, luonnehtii Päivi Valotie Turun Sanomissa (20.10.2017).

Ja kyllä: Loving Vincent edustaa sarjassamme joidenkin mielestä ehkä ”sitä pakollista animaatiota”, joka tosiasiassa ei ole mitenkään pakollinen (joissain sarjoissa ei ole ollut yhtään animaatiota), sillä valitsemme sarjaamme animaatioita vain, mikäli kyseessä on ”taiteelliselta laadultaan” hyvä elokuva – emme syrji mitään genrejä. Mutta lienee kiistatonta, että tällaisen poikkeuksellisen animaatiotapauksen valikoituminen sarjaamme palvelee elokuvasarjamme monipuolisuutta ja laatua. Animaatioita karsastavilta Kinokoplan ystäviltä pyydämme siis anteeksi – animaatioiden ja van Goghin taiteen ystäville: olkaa hyvät!

Axel Ojala