KESÄ

17.3.2019

Kesä
Leto
Venäjä, Ranska 2018
Ohjaus: Kirill Serebrennikov
Käsikirjoitus: Mikhail Idov, Lily Idova, Kirill Serebrennikov
Musiikki: Ilya Demutsky, Roma Zver
Pääosissa: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyki
K12
128 min
puhuttu kieli: venäjä

Kesä on kuvaus venäläisen rock-musiikin synnystä, sen toiveikkuudesta ja vaarallisuudesta. Elokuva sijoittuu vuoden 1981 Leningradiin (entinen Pietari) ja sen keskiössä on musiikki ja kesän häilyvä hetkellisyys Neuvostoliiton poliittisesti painostavissa kulisseissa. Musiikin luodessa tunnelman pääsemme seuraamaan myös ihmisten välisiä suhteita. Sielukkaat päähenkilöt Nataša (Irina Starshenbaum), Viktor (Teo Yoo) ja Mike (Roman Bilyk) muodostavat kolmion johon kesä, toivo ja rohkeus kulminoituu. Näiden kolmen henkilöhahmon väliset suhteet rakentavat elokuvan juonen, joka kulkee elokuvassa oleellisena osana olevan musiikin säestämänä ja tauottamana. Elokuvasta aistii kaipuun hetkeen ja paikkaan, mutta aistittavissa on myös kriittisyys.

Kesä on ajankohtainen elokuva huolimatta siitä, että se sijoittuu yli kolmen vuosikymmenen takaiseen Neuvostoliittoon. Elokuvan ohjaaja Kirill Serebrennikov pidätettiin kesken elokuvan kuvausten syytettynä avustusrahojen kavalluksesta eikä oikeudenkäynnille ole vielä tullut loppua. Syytösten on vihjailtu olevan poliittisesti motivoituneita, sillä Serebrennikov on tunnettu Putiniin kohdistuneesta kritiikistä. Elokuvan Serebrennikov sai viimeisteltyä kotiarestista käsin.

Venäjällä Kesä oli luonnollisesti erittäin odotettu elokuva, ja se onkin saanut osakseen arvostusta niin kriitikoilta kuin yleisöltä. Tositapahtumiin väljästi pohjaava elokuva keräsi monta Cannes-ehdokkuutta, kuten päänäyttelijöiden ja myös parhaan ohjaajan ehdokkuuden. Musiikillisesti vahvan elokuvan soundtrack palkittiinkin Cannesissa vuoden 2018 parhaana. Näin naapurimaasta käsin elokuva on kiinnostava kurkistus mystiseen kahdeksankymmentäluvun Neuvostoliittoon, aikaan ja paikkaan, joka on poissa mutta silti hämmentävästi läsnä.

Fredu Lahdenranta