System Crasher

23.2.2020

System Crasher
Systemsprenger
Saksa 2019
Ohjaus: Nora Fingscheidt
Käsikirjoitus: Nora Fingscheidt
Pääosissa: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela M. Schmeide, Lisa Hagmeister, Tedros Teclebrhan
K16
110 min
Puhuttu kieli: saksa

Benni on system crasher. Väliinputoaja. Hauras ja impulsiivinen lapsi systeemin ulkopuolella. Korallinpunaisessa takissa ja pinkissä svetarissa uhmaten poukkoileva Benni haluaisi vain kotiin äidin luo.

Pöydillä hyppivä rasavilli, jota varten ei ole olemassa ainoatakaan toimivaa yhteiskunnallista rakennetta. Varhaislapsuudessa kaltoinkohdeltu ja traumatisoitunut Benni ei säästy painajaismaisilta pilkahduksilta ja klaustrofobisilta välähdyksiltä. Aggressiokohtauksia saava Benni varastelee, uhkailee ja potkii. Rajoja ei ole, mitä joskus äitikin pelkää. Oma lapsi on raskas, mutta rakas. Benni oireilee, koska hänen lapsuutensa pohja rakentuu ainoastaan uhkakuviin ja loputtomiin tilapäisratkaisuihin. Byrokratian kerrosten läpi on mahdoton suodattua. Minne kuuluu lapsi, joka ei sopeudu minnekään?

Vihanhallintaan perehtynyt kouluavustaja Micha (Albrecht Schuch) haluaa auttaa, ja rajat liikkuvat, kun ajetaan retriittiin autolla tyhjälle metsämökille. Löytyykö viivasuorien puiden ja kaartuvan auringon alta, syvältä metsän hiljaisuudesta rauha? Kaiku laaksoon hukkuvasta äänestä, luonto ja eläimet ovat vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, ja Benni resonoi. Ilmoille kajahtaa pyyteetön toive perheestä, rakkaudesta ja oman tilan suojeluksesta. Lapsen kiihkeä halu kuulua perheeseen riipaisee katsojaa. Pohjalla on primitiivinen ihmisyys ja sen rakennuspalikat, välittämisen alkemia. Miten 9-vuotias Benni tuntisi rajat, kun niitä eivät tunne aikuisetkaan? Voiko rajojen yli astumalla auttaa ja voiko kaikkia rajoja ylittää?

Nora Fingscheidtin autenttinen esikoiselokuva on palkittu Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla. Debyytti on rohkean tekijän realistinen kannanotto lastensuojelun ja sosiaalityön aukkoihin, joista läpi valuneen Bennin tarina on huikea todellisuustrippi yhden lapsen kokoiseen maailmaan. Vaaleanpunaisen unelman varjoista kuviin valottuu uniikki elämänvoima ja sitkeys. Vaikka kotia ei ole, niin Benni kantaa sisällään omapäistä voimaa.

Tuntosarvet esillä tehty elokuva on paikoin raskas, mutta palkitsee jälkikäteen. Elokuvassa saksalaisten päiväkotien sisäkuvien vastapainoksi nähdään valoilla ja varjoilla leikkivää rauhaisaa metsäkuvaa. Käsivaralla kuvatuissa sammalmättäissä hyppii levollinen Benni, jonka yksilöllisen ja voimaannuttavan roolityön tekee nuori Helena Zengel.

Nora KhelifKuvat: Filmikamari