The Handmaiden

19.11.2017

The Handmaiden
Ah-ga-ssi
Etelä-Korea 2016
Ohjaus: Chan-wook Park
Käsikirjoitus: Chan-wook Park, Seo-kyeong Jeong Sarah Watersin romaanin pohjalta
Pääosissa: Tae-ri Kim, Min-hee Kim, Jung-woo Ha
K16
144 min
puhuttu kieli: korea, japani

Etelä-korealaisen ohjaajan Park Chan-wookin uusin elokuva The Handmaiden (2016) pohjautuu brittiläisen Sarah Watersin romaaniin Fingersmith (2002) mutta elokuvan tarina sijoittuu viktoriaanisen Lontoon sijaan 30-luvun Koreaan Japanin miehityksen aikaan. Värikäs ja yksityiskohdiltaan rikas historiallinen näyttämö on toimiva tausta nokkelalle ja eroottiselle huijaritarinalle, johon mahtuu monen monta yllättävää käännettä.

Nuori taskuvaras Sook-hee (Kim Tae-ri) laitetaan töihin loisteliaaseen kartanoon, missä hänen tehtävänään on toimia kauniin perijättären palvelijana ja samalla onkia tietoja, jotka auttavat hurmaavaa huijaria pääsemään hänen suosioonsa. Päämääränä on huijata rikas nainen naimisiin ja viedä hänen omaisuutensa. Perijätär Hideko, jonka esittäjänä toimii Kim Min-hee, on kartanossa aivan kummallisen setänsä (Jo Jing-woong) armoilla eikä toivoa poispääsystä tunnu olevan muuta kuin naimakaupan kautta. Huijari (Ha Jung-woo), joka tekeytyy kreiviksi ja koettaa asemansa varjolla päästä Hidekon suosioon, osoittautuu taitavaksi valehtelijaksi, mutta Sook-heen ja Hidekon tullessa entistä läheisimmiksi on lopulta vaikea sanoa kuka yrittää hurmata ja kenet.

Park Chan-wook on tunnettu tyylikkäästä kostotrilogiastaan Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Oldboy (2003) ja Lady Vengeance (2005). Hänen ainoa englanninkielinen ohjauksensa on hitchcockmainen trilleri Stoker vuodelta 2013. Chan-wookin tavaramerkkejä ovat millintarkka kuvaus, musta huumori ja vauhdikkaat sekä väkivaltaiset taistelukohtaukset, joista kenties tunnetuin esimerkki on Oldboy-elokuvassa nähty käytäväkohtaus. The Handmaiden on Chan-wookin yhdestoista pitkä elokuva ja se sai maailman ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa. Se on kerännyt paljon kiitosta kriitikoilta ja se on tällä hetkellä Suomen kaikkien aikojen katsotuin eteläkorealainen elokuva.Anni Varis