Paterson

8.10.2017

Paterson
Paterson
USA, Ranska, Saksa 2016
Ohjaus: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka Henley
K7
118 min
puhuttu kieli: englanti

New Jerseyn Patersonissa asuva bussikuski nimeltä Paterson (Adam Driver) elää rutiininomaista ja tasaista elämää. Arkipäivät koostuvat toistuvasta kaavasta: aikaisesta heräämisestä, samasta bussireitistä, runojen kirjoittamisesta työpäivän tauoilla, sekä lähipubissa nautitusta iltaoluesta. Luova ja innostava vaimo Laura (Golshifteh Farahani) sen sijaan unelmoi elämän uusista suunnista ja haluaa palavasti toteuttaa alati muuttuvia haaveitaan. Paterson on tyytyväinen minimalistiseen ja vaatimattomaan elämäänsä ilman älypuhelinta ja nauttii arjesta sen ala- ja ylämäkineen.

Jarmuschin Paterson saa hymyn huulille ja herättää ajatuksia elämän prioriteeteista. Elokuvasta ei puutu huumoria, jonka takaa varsinkin Palm Dog –palkinnonkin roolistaan voittanut englanninbulldog Marvin (Nellie), Lauran mustasukkainen ja vahvaluonteinen lemmikki. Arjen kommelluksien ja hauskojen tilanteiden vastapainoksi tuodaan merkityksellinen runous ja hetkestä nauttimisen kauneus. Elokuva pitää kaikkia hahmoja yhtä suuressa arvossa, ja päähenkilön tapa tarkkailla ja kuunnella ympärillä pyörivää elämää on ihailtavan toiveikasta.

Elokuva ylistää arkea ja sen pieniä yksityiskohtia, joita se samalla haluaa muistuttaa katsojaakin huomioimaan ja arvostamaan. Paterson kuvaa rehellisesti samannimisen kaupungin asukkaita ja kertoo silauksen heidän erilaisista elämäntarinoistaan. Päähenkilön kirjoittamat runot nostetaan vahvasti jalustalle, ja elokuvalla kunnioitetaankin Pulitzer-palkinnon saanutta William Carlos Williamsia. Paterson ansaitsi ehdottomasti paikkansa ehdokkaana Kultaisen Palmun saajaksi vuoden 2016 Cannesin elokuvajuhlilla.Bea Karlstedt