The Salesman

12.11.2017

The Salesman
Forushande
Iran, Ranska 2016
Ohjaus: Asghar Farhadi
Käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini
K12
124 min
puhuttu kieli: persia, englanti

Iranilaisen ohjaajan Asghar Farhadin uusin elokuva The Salesman (2016) kertoo Teheranissa asuvasta avioparista Ranasta (Taraneh Alidoosti) ja Emadista (Shahab Hosseini), jotka elokuvan alussa joutuvat lähtemään evakkoon asunnostaan talon romahtamisvaaran vuoksi. Talon mukana alkaa romuttua myös parin avioliitto. Uusi asunto löytyy tuttavan kautta, mutta tämä jättää mainitsematta, että asunnossa on aiemmin rampannut epämääräistä porukkaa, edellinen asukas kun on ollut prostituoitu. Eräänä päivänä Ranan ollessa yksin kotona ovisummeri soi. Hän jättää oven auki, koska olettaa Emadin saapuvan kotiin, ja menee suihkuun. Siellä ollessaan hänen kimppuunsa hyökkääkin vieras mies. Rana häpeää eikä suostu puhumaan tapahtumasta edes Emadille, poliiseista puhumattakaan. Emad taas saa tapauksesta päähänpinttymän, ja kokee kunniansa vaativan häntä etsimään hyökkääjän ja kostamaan tälle, hinnalla millä hyvänsä.

Asghar Farhadi palaa The Salesmanissa samojen teemojen pariin, jotka ovat tuttuja myös hänen aiemmista elokuvistaan. Hänen edelliset elokuvansa Menneisyys (2013) ja Nader ja Simin: ero (2011) kuvasivat kumpikin kariutunutta avioliittoa, ja avioliiton kriisiytymistä käsittelee niin ikään The Salesman. Farhadi kuvaa tarkkanäköisesti, miten hauraita ihmiset ja ihmissuhteet ovat elämän heittäessä eteen yllättäviä tapahtumia. Ohjaajalle on myös tyypillistä tehdä elokuvissaan teräviä huomioita iranilaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, peilata sitä tarinoidensa hahmojen kautta.

The Salesman voitti parhaan ulkomaalaisen elokuvan Oscar-palkinnon sekä parhaan käsikirjoituksen palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Myös Nader ja Simin: ero voitti samaisen Oscarin muutama vuosi takaperin. Asghar Farhadi onkin yksi arvostetuimpia nykyohjaajia, ja hänen tuotantoonsa kannattaa tutustua viimeistään nyt. Tarjolla on annos erinomaisesti ohjattua ja näyteltyä, kerroksellista draamaa.Henni Eronen