Swiss Army Man

26.11.2017

Swiss Army Man
Swiss Army Man
USA, Ruotsi 2016
Ohjaus: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Käsikirjoitus: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Pääosissa: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead
K12
97 min
puhuttu kieli: englanti

Suurin osa ihmisistä on tottunut odottamaan tietyn tyylisiltä elokuvilta tietyn tyylistä sisältöä. Genret määrittelevät usein millaisia aiheita mikäkin elokuva voi käsitellä, ja elokuvan onnistumista määrittelee se, miten hyvin se onnistuu olemaan oman genrensä mallikappale. Aina silloin tällöin eteen tulee kuitenkin elokuvia, jotka lähtevät rikkomaan näitä rajoja, ja haastamaan vallitsevia käsityksiä siitä, millaisia elokuvia saa tehdä mistäkin aiheista. Swiss Army Man on yksi näistä elokuvista.

Swiss Army Manin päähenkilö on Hank (Paul Dano) – mies, joka on joutunut yksin autiolle saarelle, ja on jo aikeissa yrittää itsemurhaa hirttämällä itsensä. Nämä aatokset saavat kuitenkin jäädä, kun saaren rannalle huuhtoutuu ruumis (Daniel Radcliffe). Pian Hank huomaa yllätyksekseen, että tämä eloton ruumis pieree – niin voimakkaasti jopa, että hän voi käyttää sitä kuin moottorivenettä ylittämään meren. Ratsastaen ruumiin kyydissä Hank pelastautuukin ja pääsee pois saarelta. Yllätykset eivät kuitenkaan lopu tähän, kun ruumis paljastuu yleishyödylliseksi työkaluksi. Ajan kanssa ruumis alkaa myös puhumaan, ja selviää, että tämä ei muista mitään menneestä elämästään ennen kuolemaansa. Vähitellen Hank ja Manny-niminen ruumis rupeavat ystävystymään kaksikon matkatessa takaisin kohti sivilisaatioita. Matkalla Hank myös yrittää opettaa Mannylle joitain elämän perustotuuksista, jotka tämä on unohtanut. Pian alkaa kuitenkin valjeta, että ehkä Mannylla on myös jotain opetettavaa Hankille.

Päällisin puolin Swiss Army Man saattaa aluksi vaikuttaa komedialta. Huumoria elokuva sisältääkin, mutta tyylipuhdas komedia se ei silti ole. Ensisijaisesti Swiss Army Man on koomisista elementeistään huolimatta hahmo- ja näyttelijävetoinen draama, haastaen yleisön odotuksia siitä, millainen niin sanottu vakava elokuva saa ja voi olla. Voiko elokuva olla syvällinen, jos yksi sen päähenkilöistä on piereskelevä ruumis, jonka erektio toimii kompassina? Voiko elokuvan sanoman ottaa vakavasti, vaikkei se itsessään tunnu ottavan oikein mitään vakavasti? Nämä ovat kysymyksiä, joita Swiss Army Manin voi nähdä kysyvän, ja joihin se omalta osaltaan pyrkii vastaamaan. Elokuva onkin kerännyt omalaatuisen ideansa vuoksi luonnollisesti runsaasti huomiota. Tämän lisäksi se on kuitenkin saanut myös osakseen runsaasti kiitosta, ollen muun muassa ehdolla palkintoihin useammassa palkintogaalassa. Elokuvan ohjaajat Dan Kwan ja Daniel Scheinert voittivatkin palkinnon ohjauksesta amerikkalaisdraamojen kategoriassa Sundancen elokuvafestivaaleilla vuonna 2016.



Markus Mickels