FIRST REFORMED

16.12.2018

First Reformed
USA 2017
Ohjaus: Paul Schrader
Käsikirjoitus: Paul Schrader
Pääosissa: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric Kyles
K12
113 min
puhuttu kieli: englanti

16.12.2018 klo 17:00 MOVE 2 -sali, Logomo. Suomenkielinen tekstitys. Vapaa pääsy.

Meillä on ilo ja kunnia tarjota teille Turun ensi-ilta elokuvasta, jota on jo nyt nimitetty yhdeksi vuoden 2018 hienoimmista elokuvista: Paul Schraderin First Reformed (2017), oikea eksistentialismin ja päivitetyn maailmantuskan evankeliumi.

Bressonin ja Bergmanin elokuvista vaikutteita saanut Schraderin ohjaama ja käsikirjoittama First Reformed on kuin 2010-luvulle päivitetty versio hänen ensimmäisestä klassikkokäsikirjoituksestaan Taksikuski (1976). First Reformed -elokuvassa Ethan Hawke tekee elämänsä roolisuorituksen pienen seurakunnan kipuilevana kirkkoherrana.

Elokuva yhdistää Schraderin tuotannon läpi kulkevat kirjavat eksistentialistisen ahdistuksen teemat hänen muotoilemaansa transsendentaalisen elokuvan teoriaan. Tuloksena on teos, jossa ei ole mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Elokuva ei tarjoa jouluiloa vaan syvää ihmisenä olemisen tuskaa: voiko Jumala mitenkään antaa meille anteeksi sen kaiken, mitä olemme tehneet ja jatkuvasti teemme ympäristöllemme ja kanssaolijoilllemme? Onko enää mitään tehtävissä ilmastonmuutoksen torjumiseksi tänä "trumposeenin" aikana? Entä jos ei olekaan mitään Jumalaa, ylipäätään mitään Perustaa, johon ankkuroimme merkityksen, niin mitä voimme enää tehdä, tässä tuskan ja ahdistuksen kuorruttamassa olemisen helvetissä? Voiko edes rakkaus meidät pelastaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastausta sunnuntaina 16.12.

On hyvin harmillista, että kyseinen syvällinen mestariteos ei ole saanut laajaa levitystä Suomessa. Sen on aiemmin voinut nähdä Suomessa vain Sodankylässä tai Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Elokuvasta on tullut ilmiö arthouse-piireissä ja se on myös voittanut palkintoja jo ennen varsinaisen "Oscar-kauden" alkua (mm. Paras käsikirjoitus ja paras miespääosa - Gotham Awards 2018 sekä The New York Film Critics Circle 2018). Nyt sen näkee Turun ensi-iltana elokuvakerho Kinokoplan esittämänä.