BURNING

06.10.2019

Burning
Beoning
Etelä-Korea, Japani 2018
Ohjaus: Chang-don Lee
Käsikirjoitus: Jung-mi Oh, Chang-don Lee (Haruki Murakamin ”Barn Burning” -novelliin pohjautuen)
Pääosissa: Ah-In Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jeon
K16
148 min
puhuttu kieli: korea, englanti

Japanilaisen Haruki Murakamin novelliin perustuva Burning (2018) on sekoitus psykologista trilleriä, yhteiskuntakritiikkiä ja unenomaista pohdintaa ihmisten välisistä suhteista. Eteläkorealaisen Chang-don Leen ohjaama elokuva kertoo maaseudulta lähtöisin olevasta nuoresta miehestä, joka törmää kaupungin ihmisvilinässä naiseen, joka kertoo olevansa hänen lapsuudenystävänsä. Tapaamisella on merkittävät seuraukset Jong-sun (Ah-in Yoo) elämälle.

Pian tutustumisen jälkeen omalaatuinen Hae-mi (Jong-seo Jeon) pyytää Jongsua vahtimaan kissaansa, sillä hän on lähdössä matkalle Nairobiin, Afrikkaan. Jongsu suostuu, sillä hän on ihastunut tyttöön, jonka pirteä olemus on vaihtelua Jong-sun yksinäiseen arkeen. Haaveet yhteisestä tulevaisuudesta kuitenkin romuttuvat, kun Hae-mi palaa ulkomailta uuden tuttavuuden kanssa. Ben (Steven Yeun) on karismaattinen, rikas ja viehättävä vaivattomalla tavalla – melkein siis kaikkea mitä Jongsu ei ole. Komeassa Benissä on kuitenkin jotain outoa ja kolmiodraamana alkava tarina saa vähitellen huolestuttavia piirteitä.

Hiljalleen etenevässä elokuvasta löytyy viittauksia kirjallisuuteen ja taustalla vaikuttavat nykyajan yhteiskunnalliset kysymykset tuloeroista sekä poliittisista jännitteistä. Burning ottaa käsittelyynsä myös laajempia teemoja yksinäisyydestä ja henkilökohtaisten näkökulmien epävarmuudesta. Mitkä muistot ovat totta, mitkä eivät? Lähes jokainen esille tuleva yksityiskohta tuntuu merkittävältä tarinan tulkinnan kannalta ja lopulta katsojalla on käsissään melkoinen palapeli. Kysymyksiä ja erilaisia tulkintoja herättävä elokuva on kuin oma maailmansa, jonka epämääräisen uhkaavaan tunnelmaan luo oman lisänsä etelä-korealaisen Mowgin säveltämä musiikki.

Leen ohjaamaa elokuvaa on kiitelty ja kehuttu maailmanlaajuisesti erityisesti sen mielenkiintoisesta kerronnasta ja taitavasta näyttelijätyöskentelystä. Burning sai ensi-iltansa vuoden 2018 Cannesin elokuvajuhlilla, missä se kilpaili Palme d’Or -palkinnosta ja voitti elokuvakriitikoiden järjestön FIPRESCI-palkinnon.

Anni Varis