THE FAVOURITE

29.9.2019

The Favourite
The Favourite
Irlanti, Iso-Britannia, Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Deborah Davis, Tony McNamara
Pääosissa: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn
K16
120 min
puhuttu kieli: englanti

The Favourite (2018) on kreikkalaisohjaajan Yorgos Lanthimosin uusin elokuva. Pukudraama, joka sijoittuu 1700-luvun Britannian kuningatar Annan hoviin. Britannia käy sotaa Ranskaa vastaan, mutta hovissa ollaan kiinnostuneempia eläinkilpailuista ja ananaksen syömisestä.

Kuningatar (Olivia Colman) kärsii mielenterveysongelmista ja on huonovointinen. Kuningatarta hoitaa sekä samalla maata johtaa kuningattaren läheinen ystävä Lady Sarah (Rachel Weisz), jolla on omat näkemyksensä mihin maan asiat tulisi viedä. Lisäksi kuningatarta yrittää ohjailla oppositiojohtaja Harley (Nicholas Hoult), joka haluaisi lopettaa sodan Ranskaa vastaan. Tilanne kuitenkin mutkistuu, kun Lady Sarahin serkku Abigail (Emma Stone) saapuu hoviin uudeksi palvelijattareksi ja kuningatar tykästyy tähän niin, että ottaa tämän siipiensä suojaan. Abigail huomaa mahdollisuutensa parantaa valta-asemaansa ja alkaa toimimaan tavoitteensa saavuttamiseksi. Elokuvan edetessä kilpailu kuningattaren läheisimmän ystävän paikasta kiihtyy ja aiheuttaa odottamattomia juonenkäänteitä.

Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta sitä on maustettu ottamalla taiteellisia vapauksia. Elokuvassa yhdistellään mustaa huumoria, erotiikkaa ja jännitystä keskenään rikkomalla tyylilajinsa asettamat rajoitteet. Elokuva käsittelee asioita satiirisesti ja erilaisista selän takana tehdyistä juonista syntyneet antipatiat purkautuvat solvauksina julkisesti. Elokuva nostaa esiin naisten taidon juonitella ja käyttää alistavaa vallankäyttöä hyväkseen.

Elokuvan yksi vahvuuksista on vahvoissa näyttelijäsuorituksissa ja tämä näkyy lukuisina ehdokkuuksina eri elokuva-alan gaaloissa muun muassa Oscareissa elokuva keräsi 10 ehdokkuutta ja Golden Globeissa neljä ehdokkuutta. Kuningatar Annaa näyttelevä Colman voittikin roolistaan useita eri palkintoja sekä parhaan naispääosan Oscarin, että Golden Globen vuonna 2019. Sivurooleissa olevat Stone ja Weisz ovat myös molemmat saaneet lukuisia ehdokkuuksia rooleistaan ja mm. Bafta-gaalassa voittaneet omat kategoriansa.

Maiju Korkealaakso