Sistersin veljekset

10.11.2019

Sistersin veljekset
The Sisters Brothers/ Les frères Sisters
Ranska, Espanja, Romania, Belgia, Yhdysvallat 2018
Ohjaus: Jacques Audiard
Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Patrick DeWittin romaanin pohjalta
Pääosissa: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed
K16
122 min
puhuttu kieli: englanti

Ranskalaisen auteurin Jacques Audiardin ensimmäinen englanninkielinen elokuva Sistersin veljekset (Les frères Sisters, 2018) on kansainvälisellä tuotantoryhmällään sekä Espanjan Almerían ja Tabernasin kuvauspaikoillaan 1960-luvun italowesternien perinnön jatkaja. Siirtolaisuuden ja kaiken ylittävän individualismin käsittelyssään se osuu myös tämän päivän hermoon. Patrick deWittin palkittuun kirjaan perustuvan elokuvan tarina on yhdistelmä 1850-luvun Yhdysvaltojen rajaseudulle sijoittuvaa komediallista veijarikertomusta ja melankolista hahmotutkielmaa.

Kommodori (yhden viimeisistä rooleistaan tekevä Rutger Hauer) lähettää Sistersin palkkamurhaajaveljekset Elin (John C. Reilly) ja Charlien (Joaquin Phoenix) tappamaan kullankaivaja Hermann Kermit Warmin (Riz Ahmed) ja varastamaan tämän kehittämän kaavan. Seuratessaan Warmia ja häntä heille jäljittävää John Morrisia (Jake Gyllenhaal) Yhdysvaltojen mantereen halki veljekset joutuvat vastatusten värikkäiden henkilöiden ja omien sisäisten demoniensa kanssa aina alkoholismista väkivaltaisen isänsä muistoon.

Elokuvan pääosanelikosta kaikki ovat murtuneita miehiä, jotka yrittävät selviytyä Audiardin brutaalina maalaaman 1800-luvun yhteiskunnan ja säiden armoilla. Se on ankarassa realistisuudessaan sukua Clint Eastwoodin Armottomalle (Unforgiven, 1992). Elin ajatusvirtamaisen kerronnan kautta avautuva romaani on kääntynyt Audiardin ja Gaspar Noén elokuvista tunnetun kuvaajan Benoît Debien käsissä vahvan visuaaliseen muotoon hyödyntäen lännenelokuvien eeppisiä maisemia, mutta myös ahtaita rakennuksia ja täyttä pimeyttäkin. Alexandre Desplatin virkistävän omaperäisellä musiikilla on keskeinen rooli tunnelman luomisessa.

Lännenelokuvien lajityyppiä tällä vuosituhannella laajentaneiden elokuvien kuten Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007) tavoin myös Sistersin veljekset rakentuu genren perinteisten kostotarinoiden ja toiminnallisuuden sijaan syvällisempien teemojen sekä hallitsevien näyttelijäsuoritusten varaan. Phoenixin ja Reillyn välinen kemian toimii kuin he olisivat oikeasti toistensa kanssa liian pitkään eläneitä veljiä. Reillyn tuottama elokuva osoittaa tämän liian harvoin hyödynnetyt kyvyt pääroolien esittäjänä. Myös Audiard on saanut elokuvallaan tunnustusta voittaen Hopeisen leijonan parhaasta ohjauksesta Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2018.

Tuomo Marttila