Elämää kuoleman jälkeen

8.11.2020

Elämää kuoleman jälkeen
Livet efter döden
Suomi 2020
Ohjaus: Klaus Härö
Käsikirjoitus: Klaus Härö
Pääosissa: Peik Stenberg, Martin Paul ja Lena Labart
K7
81 min
Puhuttu kieli: ruotsi

Suomalaisen elokuvaohjaaja Klaus Härön viimeisin elokuva on koskettava kuvaus elämästä, jota kuolema vääjäämättömästi varjostaa. Muun muassa Postia pappi Jaakobille (2009) ja Tuntematon mestari (2018) elokuvista tunnetun ohjaajan omiin kokemuksiin perustuva elokuva on myös hänen itsensä käsikirjoittama.

Elämää kuoleman jälkeen kertoo perheestä, jonka arjen katkaisee äidin äkillinen poismeno. Isän (Peik Stenberg) ja aikuisen pojan (Martin Paul) tehtäväksi jääkin järjestää hautajaiset. Kuoleman käytännöllinen puoli tuo esiin perheen sisäisiä ongelmia, kun itsepäinen isä ja passiivinen poika yrittävät selvitä suruprosessista hautajaisjärjestelyiden ohessa. Tilannetta vaikeuttaa vielä kaiken maailman sukulaiset ja ystävät, jotka haluavat ottaa osaa suruun.

Kahteen päivään keskittyvä elokuva käsittelee hienotunteisesti perheenjäsenten välisiä suhteita ja ihmisten erilaisia tapoja selvitä elämän koettelemuksista. Arkisista pikkuasioista kinastelu muodostaa suuren osan kommunikaatiosta silloin kun olisi syytä keskustella tunteista ja siitä, miten jatkaa elämää kuoleman jälkeen. Elokuvaa kuljettaa samaistuttavat tunteet ja tunnistettavat hahmot, toissijaiseksi jäävän juonen sijaan. Synkästä aiheestaan huolimatta elokuvassa on lohduttavaa huumoria, joka luo kepeyttä vakavaan aiheeseen.

Kriitikoiden ja yleisön kiitokset ovat suuntautuneet eritoten aiheen ja hahmojen samaistuttavuuteen. Elokuvan alussa ilmoitetaankin heti, että ”elokuvan henkilöiden ja tilanteiden tunnistettavuus on tarkoituksellista”. Vajaa puolitoistatuntinen elokuva käsittelee ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta inhimillisellä lämmöllä. Tämän jälkeen tekee mieli soitella myös niille vähän etäisiksi jääneille sukulaisille.

Fredu LahdenrantaKuvat: Filmikamari