Dunkirk

18.2.2018

Dunkirk
Dunkirk
Iso-Britannia, USA 2017
Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Cristopher Nolan
Pääosissa: Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Harry Styles, James D'Arcy, Jack Lowden, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney, Mark Rylance, Tom Hardy
K16
107 min
puhuttu kieli: englanti, ranska


Muun muassa Mementon ja Inceptionin ohjanneen Christopher Nolanin uusin taidonnäyte Dunkirk on toiseen maailmansotaan sijoittuva historiallinen trilleri. Elokuva kertoo Dunkirkin rannalle vihollisten ja meren väliin loukkuun jääneiden Britannian ja liittoutuneiden joukkojen evakuointioperaatiosta, kun sadat tuhannet sotilaat odottavat pelastusta ja joutuvat armottomaan henkiinjäämistaisteluun. Elokuvalla arvotetaan vuoden 1940 Dunkirkin evakuointia, jolla oli aikanaan suuria vaikutuksia sodan kulkuun.

Dunkirk on elokuvakerronnallisesti hieman erilainen kuin perinteinen sotaelokuva. Elokuva näyttää intensiivisen selviytymistarinan, jossa nostetaan jalustalle kollektiivinen kokemus, ja sotilaallisen suorittamisen sijaan korostuu nimenomaan inhimillinen eloonjääminen. Päähenkilöitä ei elokuvassa oikeastaan ole ja keskeisimpien henkilöhahmojen taustaa ei sen kummemmin muutenkaan avata. Tarina etenee kolmessa perspektiivissä; maalla rivisotilaiden, merellä pelastusaluksen miehistön sekä ilmassa hävittäjälentäjien kautta, samalla tasapainoillen kolmen eri ajanjakson välillä. Elokuva on visuaalisesti upea muun muassa lavastuksien ja tapahtumapaikan aitouden vuoksi, ja massiiviset joukkokohtaukset luovat totuudentuntua ja saavat katsojan aistimaan kyseisten tapahtumien aikaisen epätoivon sekä kaaoksen. Elokuvan äänisuunnittelu on aivan omaa luokkaansa, ja sen ääniefektit sekä Hans Zimmerin musiikki takaavat jännityksen ja tiivistunnelmaisen odotuksen alusta loppuun.

Dunkirkin kahdeksaan Oscar-ehdokkuuteen sisältyvät muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan musiikin ehdokkuudet. Christopher Nolan sai ehdokkuuden parhaana ohjaajana niin Oscar- kuin Golden Globes -palkinnollekin.

Bea Karlstedt