Get Out

4.3.2018

Get Out
Get out
USA 2017
Ohjaus: Jordan Peele
Käsikirjoitus: Jordan Peele
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Stephen Root, Milton "Lil Rel" Howery, Betty Gabriel, Marcus Henderson ja Lakeith Stanfield.
K16
104 min
puhuttu kieli: englanti


Jordan Peelen esikoisohjaus Get Out on mielenkiintoinen sekoitus jännitystä, mustaa huumoria ja trilleriä. Sen voi nähdä myös poliittisena kannanottona. Elokuva tarttuu rohkealla ja uudella otteella Pohjois-Amerikassa käytyyn rotukeskusteluun, joka on valitettavasti edelleen hyvin ajankohtainen. Koomikkona tunnettu Peele on myös itse käsikirjoittanut elokuvan.

Tarina alkaa kun Chris (Daniel Kaluuya) ja Rose (Allison Williams) ovat seurustelleet melkein viisi kuukautta ja he päättävät että on aika käydä esittelemässä uusi poikaystävä Rosen vanhemmille. Chrisin omat vanhemmat ovat kuolleet. Tarkoituksena on lähteä katsomaan Rosen isän ja äidin omistamaa idyllistä sukutilaa kaupungin ulkopuolella, mutta Chris on huolissaan siitä että tytön vanhemmille saattaa tulla ikävänä yllätyksenä hänen ihonvärinsä. Rose vakuuttelee poikaystävälleen että hänen (valkoinen) perheensä on hyvin liberaali eikä ongelmia tule. Kaikesta huolimatta matka alkaa huonoissa merkeissä, kun pari törmää autolla peuraan melkein heti kaupungista poistuttuaan.

Samoin kuten yleensä kaikkien trillereiden kohdalla, myös Get Out toimii parhaiten silloin kun sen juonesta tietää mahdollisimman vähän etukäteen. Elokuvan tiivis tunnelma ei luovuta hetkeksikään ja sen tarjoamat häiritsevät sekä yllättävät käänteet pitävät katsojan kiinnostuneena loppuun saakka. Komediaa ei myöskään puutu, siitä pitää huolen Chrisin parasta ystävää näyttelevä LilRel Howery.

Elokuva on herättänyt paljon keskustelua ja kerännyt kiitosta kriitikoilta sekä katsojilta. Pienellä budjetilla tehty esikoisohjaus on saanut valtavat lipputulot ja ollut ehdolla useissa palkintosarjoissa kuten Golden Globeissa. Oscar-ehdokkuuksia se sai neljä: paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus sekä paras miespääosa (Kaluuya). Jos Peele voittaisi Oscarin parhaasta ohjauksesta, hän olisi ensimmäinen musta parhaan ohjaajan Oscarin voittanut henkilö palkintogaalan 90-vuotisen historian aikana.

Anni Varis