Joker

15.3.2020

Joker
Joker
Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Todd Phillips
Käsikirjoitus: Todd Phillips ja Scott Silver
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Frances Conroy
K16
122 min
Puhuttu kieli: englanti

Komedioistaan paremmin tunnetun Todd Phillipsin Joker on yksi vuoden 2019 kohutuimpia elokuvia. Sarjakuvaan perustuva jännitysdraama on puhuttanut muun muassa sen tavasta käsitellä mielenterveysongelmia ja väkivaltaa. Seitsemänkymmentäluvulta vaikutteita ammentava elokuva pohjaa niin visuaalisesti kuin hieman juoneltaankin Martin Scorsesen huipputeokseen Taxi Driver (1976) ja myös vähemmälle huomiolle jääneeseen King of Comedyyn (1982). Oli elokuvan käsittelemistä aiheista tai sen ohjaajasta sitten mitä mieltä tahansa, on se näkemisen arvoinen.

Määrittelemättömästä mielenterveysongelmasta kärsivä Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) kohtaa toistuvasti vastoinkäymisiä niin työssä kuin kotona, eikä hän ilman tukiverkostoa tai lääkitystä tunnu oikein selviävän arjesta. Klovnina työskentelykään ei tuo iloa elämään. Maalattuja kasvoja pitkin valuvat kyyneleet sekoittavat valkoisen ja mustan maalin harmaaksi noroksi, joka jakaa Arthurin posken kahtia. Naurukohtaukset linja-autossa korostavat Arthurin erityisyyttä, eikä hänelle hymyile kukaan muu kuin satunnaisesti äiti (Frances Conroy) tai naapuri (Zazie Beetz). Sattumien kautta Arthur löytää tavan purkaa huonoa oloaan vääristyvässä, talouskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa ei tunnu olevan tilaa inhimillisyydelle tai erilaisuudelle. Seitsemänkymmentäluvun lopun New Yorkia muistuttava Gotham City on ankea, tukehduttavan kapitalistinen kaupunki, jossa pärjäävät vain hyväosaiset. Koko järjestelmä vaikuttaa olevan rakennettu tukemaan yläluokkaisia ihmisiä, kuten Bruce Waynea ja hänen perhettään. Arthurin kaltaisille ihmisille, mielenterveysongelmaisille ja työväenluokkaisille ei Gotham Cityssä tunnu olevan mahdollisuuksia.

Muun muassa Venetsian elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinnon saanut Joker jakaa helposti ihmiset kahtia. Kinokoplalaisetkaan eivät olleet valinnasta yksimielisiä. Elokuva sijoittuu harmaalle alueelle ja on luettavissa monella tavalla. Osa kriitikoista ja yleisöstä kokee, että Joker glorifioi väkivaltaa, vahvistaa incel-kulttuuria tai syyttää yhteiskuntaa yksilöiden aiheuttamasta väkivallasta. Toisaalta Joker saattaa myös kyseenalaistaa kulutus- ja talouskeskeistä yhteiskuntajärjestelmää, joka arvottaa talouskasvun kansalaisten terveyttä tärkeämmäksi. Oman tulkintansa elokuvasta saa jokainen katsoja kuitenkin muodostaa itse.

Fredu Lahdenranta



Kuvat: Warner Brothers Mediapass