Kiitos tilauksestasi

22.3.2020

Kiitos tilauksestasi
Sorry We Missed You
Iso-Britannia, Belgia, Ranska 2019
Ohjaus: Ken Loach
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Pääosissa: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor
K12
101 min
Puhuttu kieli: englanti

Brittiläisohjaaja Ken Loach tunnetaan pitkän linjan elokuvantekijänä. Loachin edellinen elokuva, I, Daniel Blake, voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2016. I, Daniel Blake -elokuvan kuvaus Iso-Britannian rikkinäisestä sosiaaliturvajärjestelmästä esittää jopa kafkamaisia vertauskuvia taistelusta ihmisen ja koneiston välillä. Kiitos tilauksestasi -elokuvassa Loach jatkaa samoilla linjoilla, ja tällä kertaa kurimuksesta löytyykin talousyhteiskunnan rakenteet ja yhteiskunnan pienempien sorto.

Ricky Turner (Kris Hitchen) on newcastlelainen jokapaikanhöylä, joka on kokeillut melkein mitä tahansa työtä – aina lyhyehköissä työsuhteissa. Nyt Rickylle tarjoutuu paikka toimia kuljetusfirman kuriirina, omana pomonaan suurfirmassa. ”Et työskentele meille; työskentelet meidän kanssamme”, kuuluu hänelle sanottavan. Töitään varten Rickyn tulee ostaa uusi auto, mikä hankaloittaa entisestään perheen vaikeaa rahatilannetta. Rickyn vaimo Abbie (Debbie Honeywood) tekee pitkää päivää kotihoitotehtävissä, sillä hän ei halua antaa yhdenkään asiakkaan tuntea oloaan yksinäiseksi tai unohdetuksi. Työnantaja osaa myös ottaa kaiken irti Abbien hyväsydämisyydestä, milloin koetellaan inhimillisyyden kaikkia rajoja.

Kun molemmat vanhemmat painavat pitkää työpäivää, omat nuoret lapset ovat jäädä saamatta ansaitsemaansa huomiota. Elokuva onnistuu kuvaamaan mallikkaasti myös nuorten sielunmaisemaa: 15-vuotiaalle Sebastianille (Rhys Stone) koulu ei enää maistu, eikä hän pelkää uhmata isäänsä. 10-vuotias Liza Jane (Katie Proctor) puolestaan aloittaa yökastelun ahdistuessaan perheenjäsenten välien tulehtumisesta.

Elokuvan realistinen kuvaus tämän hetken maailmasta siinä, miten suuryritykset pyörittävät maailmaa, ja kuinka inhimillisyys pääsee liian usein keskuudessamme unohtumaan. Työväenluokan on vaikea pysyä enää maailman menossa mukana, kun jokainen päivä on taistelua kelloa vastaan. Taustalla vaikuttaa myös Britannian vuoden 2008 finanssikriisi, joka on jättänyt tavallisten ihmisten elämään syviä arpia. Muistot menneitten päivien paremmasta elämästä asettavat pilkahduksen toivoa tulevaan, kun elämä tuntuu ottavan nyt kolhuja tuon tuosta. Kiitos tilauksestasi ei kuitenkaan onneksi ole pelkkää kylmää yhteiskuntakritiikkiä, vaan hienorakenteisesta tarinasta löytyy sydämellisimmätkin hetkensä. Ja niistä hetkistä kuvaaja Robbie Ryan osaa ottaa
kaiken irti.

Petteri KalinKuvat: Filmikamari