Marriage Story

1.3.2020

Marriage Story
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach
Pääosissa: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern
K7
136 min
Puhuttu kieli: englanti

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Noah Baumbachin uusin elokuva Marriage Story (2019) kertoo tarinan erään avioparin erosta. Menestynyt teatteriohjaaja Charlie Barber (Adam Driver) ja hänen vaimonsa, näyttelijä Nicole (Scarlett Johansson) ovat ajautumassa erilleen, mutta päättäneet hoitaa virallisen eron sopuisasti ja ilman kolmansia osapuolia – erityisesti poikansa vuoksi. Tarinan sävy kuitenkin muuttuu, kun mukaan otetaan avioerojuristit ja oikeustoimilla uhkailut. Varsinkin Nicolea edustava Nora (Laura Dern) suhtautuu asiaansa intohimoisesti ja innostaa Nicolea elämään omaa elämäänsä ja astumaan pois Charlien varjosta.

Elokuvassa vastakkain ovat Charlien New York, jossa hän on tottunut pitämään ohjia käsissään kaikilla elämän osa-alueilla, ja Nicolen Los Angeles, jossa tällä puolestaan on sukulaisten luoma turvaverkosto ja mahdollisuus uuteen alkuun itselleen ja pojalleen. Tästä vastakkainasettelusta aiheutuu tuskaa, surua ja pidättelemätöntä vihaa. Päällimmäisenä elokuvasta jää kuitenkin mieleen lempeys ja armollisuus. Nämä ihmiset välittävät toisistaan ja haluavat pojalleen parasta, vaikkakin omista näkökulmistaan.

Marriage Story ei tarjoile katsojille hurjaa juonikuvioiden vuoristorataa. Sen sijaan elokuvan voima piilee tapahtumien arkisuudessa ja samaistuttavuudessa, sekä näyttelijöiden luontevissa roolisuorituksissa. Arkisuus tuo tapahtumat lähelle katsojia – ja koskettaa. Jo elokuvan alkukohtaus, jossa Charlie ja Nicole eivät tee muuta kuin lukevat ääneen toisistaan kirjoittamiaan asioita, kertoo inhimillisesti, miten eron hetkeen sisältyy monia ristiriitaisia tuntemuksia.

Elokuva on saanut hyvän vastaanoton ja kiitosta etenkin näyttelijäsuorituksistaan. Laura Dern voitti avioerojuristin roolistaan parhaan naissivuosan Golden Globen, ja elokuva on lisäksi ehdolla Oscar-gaalassa kuudessa eri kategoriassa, mukaan luettuna paras miespääosa, paras naispääosa ja paras elokuva.

Tiina PeltonenKuvat: Filmikamari