Kapernaum - kaaoksen lapset

20.10.2019

Kapernaum - kaaoksen lapset
Capernaum
Libanon, Ranska, Yhdysvallat 2018
Ohjaus: Nadine Labaki
Käsikirjoitus: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany
Pääosissa: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw
K12
126 min
puhuttu kieli: arabia, amharic

Libanonilaisen ohjaaja Nadine Labakin neljäs elokuva Kapernaum- kaaoksen lapset (2018) ei ole hyvän mielen elokuva. Sen sijaan se on virkistävän rehellinen, vihainen ja empaattinen kuvaus elämästä, joka on tälläkin hetkellä monien ihmisten todellisuutta.

Kapernaumin pääosassa on Zain (Zain Al Rafeea), 12-vuotias Libanonin pääkaupungin Beirutin slummeissa asuva poika, joka on kyllästynyt elämään köyhyydessä, ailahtelevien vanhempiensa armoilla. Zain on vasta lapsi, mutta joutuu vastaamaan niin sisarustensa kuin itsensä hyvinvoinnista vanhempien yrittäessä hyötyä lapsikatraastaan muun muassa käyttämällä heitä työvoimana huumebisneksessä. Yhtenä päivänä Zain saa kurjasta elämästä tarpeekseen, ja hän päättää paeta tilannettaan.

Elokuva seuraa Zainin pyrkimystä kohti parempaa, omaehtoista elämää. Matkan varrella Zain tapaa Etiopiasta kotoisin olevan laittoman työläisen Rahilin (Yordanos Shiferaw) ja tämän vauvan Yonasin (maailman paras vauvanäyttelijä Boluwatife Treasure Bankole). Yhdessä Rahilin ja Yonasin kanssa Zain yrittää rakentaa yhteistä toimivaa todellisuutta, mikä kuitenkin osoittautuu vaikeaksi valtiollisten rakenteiden estäessä inhimillisen olemassaolon. Tavallinen, turvallinen kotielämä on vain haavekuva ihmisille, joilla ei ole dokumentteja olemassaolostaan, vaikkakin viha, veri ja kyyneleet kertovat olemassaolon olevan joskus liiankin todellista. Siirtolaisuus, laittomuus ja rahattomuus nousevat ihmisyyttä tärkeämmiksi. Kaikesta huolimatta elokuvaa johdattaa toiveikkuus ja empatia.

Vihan ja kurjuuden kerrontaa värittävät inhimilliset ja aidot kohtaamiset empaattisten kanssaeläjien kanssa. Elokuva ei taannu paatokseen tai sääliin sillä kurjuuden keskeltä löytyy tilaa myös huumorille ja toivolle. Pääosaa näyttelevä Zain Al Rafeea, syyrialainen pakolainen, joka asui Beirutin slummeissa kahdeksan vuotta, tekee erinomaisen debyytin vihaisena nuorena Zainina. Elokuva on saanut kiitosta niin loistavista näyttelijänsuorituksistaan, ohjauksesta ja dokumentinomaisesta kuvauksesta.

Fredu Lahdenranta