Les Misérables

22.11.2020

Les Misérables
Ranska 2019
Ohjaus: Ladj Ly
Käsikirjoitus: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Pääosissa: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga,
Issa Perica, Al-Hassan Ly
K16
102 min
Puhuttu kieli: ranska

Les Misérables on aiemmin dokumenttielokuviin keskittyneen Ladj Lyn ensimmäinen kokopitkä fiktiivinen elokuva. Elokuva keräsi laajasti kiitosta ja voitti muun muassa Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon ja oli ehdokkaana parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

On vuosi 2018, ja Ranska on juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Kadut ovat täyttyneet juhlasta, mutta eriarvoisuus ja luokkaerot eivät kuitenkaan katoa kansanjuhlan myötä. Les Misérables on brutaali kuvaus Pariisin lähiöiden elämästä, joissa poliisiväkivalta, rasismi ja köyhyys ovat arkipäivää. Elokuvan miljööseen tutustutaan vasta kaupunkiin muuttaneen poliisi Stéphanen (Damien Bonnard) kautta, joka saa työtovereikseen alueella varttuneen Gwadan (Djebril Zonga) ja kovaotteisen Chrisin (Alexis Manenti).

Kun väkivaltaiseksi äitynyt pidätys tallentuu sattumalta videolle, tilanne uhkaa eskaloitua kaaokseksi. Lähiönuorten ja poliisin valmiiksi jännittyneet välit kiristyvät entisestään, kun kolmikko yrittää estää videota päätymästä internetiin. Elokuva on ajatuksia herättävä kommentaari nykypäivän Ranskan rakenteellisista ongelmista ja pinnan alla kytevistä yhteiskunnallisista jännitteistä.

Ohjaaja Ladj Ly on itse varttunut samaisissa lähiöissä, joihin elokuva sijoittuu ja on kuvannut elämää Montfermeilin lähiöissä jo aiemmin dokumenttielokuvissaan. Les Misérablesin tapahtumat pohjautuvat osakseen Lyn vuoden 2005 Ranskan nuorisomellakoita käsittelevään dokumenttielokuvaansa 365 Days in Clichy-Montfermeil (2006), sekä hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa kohtaamisista poliisin kanssa. Vähemmistöjen ja poliisien väliset ongelmat ovat olleet viime aikoina voimakkaasti esillä, mikä tekee Les Misérablesista nyt pelottavankin ajankohtaisen.

Konsta KauranenKuvat: Filmikamari