Parasite

25.10.2020

Parasite
Gisaengchung
Etelä-Korea 2019
Käsikirjoitus: Bong Joon-ho, Jin Won Han
Pääosissa: Song Kang-ho, Choi Woo-sik, Park So-dam,
Jang Hye-jin, Jo Yeo-jeong, Lee Sun-kyun
K16
132 min
Puhutut kielet: korea, englanti

Historiallisesti sekä Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun että parhaan elokuvan Oscarin ensimmäisenä ei-englanninkielisenä elokuvavan voittanut Bong Joon-hon Parasite (Gisaengchung, 2019) on hämmästyttänyt katsojia ja kerännyt ylitystä kaikkialla maailmassa.

Eteläkorealaiselokuville tyypillisesti tunnelmanvaihtelultaan äkillisessä ja genre-elementeiltään rohkeassa Parasitessa yhdistyvät trillerin, luokkadraaman, komedian ja jopa kauhun lajityypit. Menestykseen maassaan ja kansainvälisesti noussut ohjaaja Bong tunnetaan fantasiaelementtejä sisältävistä elokuvistaan, mutta hän on kuitenkin aina keskittynyt yhteiskunnassa kipuilevien ihmisten kuvaukseen kuten Memories of Murderissa (Salinui chueok, 2003). Myös Parasitessa yhteiskunnallinen todellisuus törmää uskottavuuden rajoja koetteleviin tapahtumiin, mutta Bong tekee tämän kaiken kokonaisuuden hallintaa menettämättä.

Kauniit pitkät otokset ja tarkat kuva-alan sommittelut ovat Bongin tavaramerkkeinä läsnä toimien samalla vastapainona kuvaamansa luokkayhteiskunnan ankaruudelle. Realistisena, mutta samaan aikaan toivoa antavana yhteiskunnallisena kommentaarina Parasite ei ole hienovaraisimmasta päästä Bongin toisen luokkametaforana toimineen elokuvan Snowpiercerin (2013) tavoin. Ohjaajana hänellä on silti taito rakentaa jännitykseltään tiivistunnelmaisia teoksia, jotka ovat helposti lähestyttäviä ja useasti katsojansa yllättäviä.

Bongin uran huipentumana Parasite on elokuvakerrontaa parhaimmillaan. Elokuva kuljettaa katsojan kaupungin pohjalla asuvan köyhän Kimin perheen jäsenten mukana kohti fyysistä ja metaforista luokkanousua rikkaan Parkin perheen palveluksessa. Ohjaajan yhteistyökumppani Song Kang-hon johdolla Kimin perheen näyttelijät ovat huijauksessaan halveksittavia, mutta samaan aikaan kokonaisia ihmisiä ja vaikeuksissaan samastuttavia.

Parasite on ollut Etelä-Korean katsotuimpia elokuvia ja iskenyt voimakkaasti myös länsimaiseen yleisöön. Se toimii hyvänä väylänä tutustua laajemmin eteläkorealaiseen elokuvaan, joka on elänyt nousukauttaan koko 2000-luvun ajan. Kinokopla on pyrkinyt sarjoissaan tuomaan esiin vähemmälle huomiolle jäävää kansainvälistä elokuvaa, vaikka toimimmekin levittäjien armoilla. Syyssarjamme aloittavan Parasiten toivoisi viimein kannustavan ei-länsimaisten elokuvien laajempaan läpimurtoon myös Suomessa.

Tuomo MarttilaKuvat: Filmikamari