Pikku naisia

29.11.2020

Pikku naisia
Little Women
Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Greta Gerwig
Käsikirjoitus: Greta Gerwig
Pääosissa: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson,
Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern, Meryl Streep
S
135 min
Puhuttu kieli: englanti

Maalaukselliset maisemat piirtyvät Yhdysvaltain itärannikolle. Taiteelliset ammatit siintävät sisarusten Megin (Emma Watson), Amyn (Florence Pugh), Jon (Saoirse Ronan) ja Bethin (Eliza Scanlen) haaveissa samalla kun kysymykset avioliitosta jyskyttävät takaraivoissa.

Kun Louisa May Alcott kirjoitti sisarusten elämästä romaaniaan Pikku naisia (1868–69) 1860-luvun Bostonin liepeillä, hän onnistui louhimaan perustavanlaatuisen tyttövoiman kulmakiven. Elokuva-adaptaatioita klassikkoteoksesta on syntynyt tasaiseen tahtiin, mutta vuoden 2019 versio on vasta toinen sovitus 1918 mykkäelokuvan ohella, joka on kuvattu kirjailijan kotiseudulla Massachusettsin Concordissa, jonne teos myös sijoittuu.

Greta Gerwig alkoi rakentaa tulkintaansa, kun studio pyysi häneltä elokuvaan käsikirjoitusta, mutta esikoisohjauksensa Lady Birdin (2017) menestyksen myötä hän pääsi myös ohjaamaan klassikon uutta versiota. Kirjailijan alter ego Jo Marchin kiiltäviin, nauhallisiin nahkasaappaisiin on aiemmin pukeutunut muun muassa Katharine Hepburn vuonna 1933. Elokuvan mahdollisesti tunnetuin filmatisointi on vuodelta 1994, jossa puolestaan Winona Ryder esittää Jota. Gerwig luottaa Jon roolin Lady Birdin pääosan tehneelle Saoirse Ronanille. Tyttöjen tätinä nähdään Meryl Streep ja äitinä Laura Dern.

Naiseus patriarkaalisessa maailmassa kiteytyy elokuvan perustuksen rakentavaksi tutkimuskysymykseksi. Gerwig tulkitsee klassikkoa feministisessä kontekstissa. Toiveet, unelmat ja visiot suodattuvat naiseuden rajatun sapluunan läpi.

Tutut tarinaelementit on tuoreesti sovitettu uudelleen. Kompositio tuottaa liikkeen, jossa fragmentaarinen aika on sijoitettu uuteen järjestykseen. Epälineaarinen juoni onnistuu rakentamaan harmonisen kokonaisuuden. Haaveiden kuvina valkokankaalla hehkuvat ajalliset intervallit, jotka harsitaan yhteen ja verhotaan kuin kauniilla kankailla. Puvustus onkin elokuvassa myös erityisen onnistunut. Kuusi Oscar-ehdokkuutta napannut elokuva palkittiin parhaan puvustuksen Oscarilla.

Sisarusten kommunikointi on elävää, ja tunnesiteet aitoja. Aikatasojen murtaminen rakentaa elävän teoksen korostaen sisarusten suhteita syvällä tavalla. Elokuvan uudelleen filmatisointi olisi kaivannut ehkä enää vain nimen uudelleen muotoilemisen ja päivittämisen 2020-luvulle. Kuka tietää, vaikka esimerkiksi pienentävä taipumaton adjektiivi olisikin jo ollut paikallaan taittua pois.

Sillä, who run the world? Women.

Nora KhelifKuvat: Filmikamari