Peto (LA BÊTE)
Ranska & Kanada, 2023
Ohjaus: Bertrand Bonello
Käsikirjoitus: Bertrand Bonello, Benjamin Charbit, Guillaume Bréaud
Pääosissa: Léa Seydoux, George MacKay, Guslagie Malanda
K16
146 min
Puhutut kielet: ranska, englanti
Tekstitetty suomeksi.

It was the truth, vivid and monstrous, that all the while he had waited the wait was itself his portion. […] The escape would have been to love her; then, then he would have lived.”
Näin Henry James kuvaa novellissaan The Beast in the Jungle (1903) hetkeä, jolloin päähenkilö John Marcher ymmärtää kauhukseen, ettei hänen elämäänsä ollut varjostanut jokin vääjäämätön ulkopuolinen voima, vaan itse elämän hukkaaminen sitä odottaessa. Hänen suurin tragediansa ei ollut kohtalon isku, vaan rakkauden välttely – pelko, joka teki hänestä sivustakatsojan omassa elämässään.
Jamesin novelli innoitti ranskalaista Bertrand Bonelloa käsikirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvan Peto (2023), joka tarkastelee läheisyyden esteitä menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.
Elokuva alkaa spekulatiivisesta vuodesta 2044, jolloin tekoäly on ratkaissut kenties aikamme suurimman kriisin, ilmastonmuutoksen, mutta vaatii nyt ihmisiltä “puhdistautumista” tunteista tehokkuuden ja läpinäkyvyyden nimissä. Elokuvan keskiössä oleva Gabrielle (Léa Seydoux) päättää alistua puhdistautumiseen, mutta sen sijaan, että se vapauttaisi hänet, se sysää hänet aikamatkalle aiempien elämiensä halki – ja toistuviin kohtaamisiin Louisin (George MacKay) kanssa.
Marcherin tavoin Gabriellea vaivaa angsti lähestyvästä katastrofista, “viidakon pedosta”, joka estää häntä antautumasta tunteilleen. Gabriellen ja Louisin tarina on kuin sarja toteutumattomia haluja ja rakkautta, joka siirtyy jatkuvasti tulevaisuuteen – ja lopulta sellaiseen aikaan, jossa tunteet, rakkaus mukaan lukien, muuttuvat mahdottomiksi.
Peto on Bonellon tähän mennessä kunnianhimoisin luomus. Se yhdistelee aikatasojen lisäksi eri lajityyppejä – melodraamaa, scifiä ja slasher-kauhua – ja syventää eksistentiaalista ahdistusta, jota hän on aiemmin käsitellyt erityisesti edeltävässä elokuvassaan Coma (2022). Peto ei ole vain traaginen rakkaustarina, vaan se asettaa Jamesin novellista ammennetut rakkauden ja pelon teemat vastakkain modernin yhteiskunnan haasteiden kanssa. Lopputuloksena on hypnoottinen elokuvakokemus, joka jää mieleen vielä pitkään lopputekstien – tai tässä tapauksessa niitä korvaavan QR-koodin – jälkeen!
Clea Sass