Close

Close
Belgia, Alankomaat, Ranska 2022
Ohjaus: Lukas Dhont
Käsikirjoitus: Lukas Dhont & Angelo Tijssens
Pääosissa: Eden Dambrine, Gustav De Waele
K12
104 min
Puhuttu kieli: ranska, flaami, hollanti, englanti

Belgialaisen elokuvaohjaaja Lukas Dhontin Close on syvältä kirpaiseva ja henkisesti raadollinen kuvaus kahden nuoren ystävyyden päättymisestä. Muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut teos tulee varmasti olemaan yksi niistä ajattomista teoksista, mitkä muistetaan vielä vuosikymmenten päästä.

Tarinassa kaksi maaseudulla asuvaa teinipoikaa, Rémi (Gustav De Waele) ja Léo (Eden Dambrine), ovat parhaita kaveruksia ja tekevät kaiken yhdessä koko ajan. Yläasteen ei-niin ymmärtäväisessä ilmapiirissä kaksikon läheisyys alkaa kuitenkin herättää ihmetystä, ja kohta poikien välinen side katkeaa. Léo pyrkii hakemaan tietoisesti eroa Rémiin välttelemällä tätä ja aloittamalla yksin jääkiekon peluun. Rako poikien välillä kasvaa kasvamistaan.

Rémin ja Léon ystävyys on elokuvassa jotain hyvin ainutlaatuista ja aitoa. Onkin musertavaa katsoa, kun kahden ihmisen välinen syvä ystävyys saa kohteekseen pilkkaa ja ihmettelyä yläasteen myrkyllisessä ilmapiirissä. Elokuva tuo hyvin esiin sen huonoimman tavan, miten voimme suhtautua erilaisuuteen ja myös ainutlaatuisuuteen, eli pilkkaamalla ja kyseenalaistamalla sitä, mitä emme ymmärrä. Valitettavasti tämänlainen käytös ulottuu pitkälle teini-ikäisten kansoittaman yhteisön ulkopuolellekin.

Lähes me kaikki varmasti muistamme yläasteelta sen ilmapiirin, jossa hormonit jylläsivät ja hyväksyntää haettiin muilta tekemällä toinen toistaan typerämpiä temppuja, joita sitten vuosien päästä hävettiin. Siksi tämä elokuva koskettaakin, koska se on hyvin todellinen kuvaus yläasteikäisten raa’asta maailmasta ja sen vaikutuksista meihin. Me kaikki voimme samaistua näihin kokemuksiin. Yläaste kun on itsetuntomme kannalta yksi ratkaisevimpia kokemuksia elämässämme.

Kuva: Filmikamari