Enters the Clones of Bruce

Enter the Clones of Bruce
Yhdysvallat 2023
Ohjaus: David Gregory
Pääosissa: Bruce Lee
K15
100 min
Kieli: englanti, kantoninkiina, ranska, saksa

Enter the Clones of Bruce on ensimmäinen niin sanottua brucesploitaatiota käsittelevä dokumenttielokuva.

Joka pelätyn Kung Fun taitaa
Voi esteet kaikki voittaa

Elokuvabisnes ei tähdistään välitä. Kun tähti loistaa kirkkaana, tuottajat, agentit ja muut hyönteiset pörräävät valon loisteessa ottaen kaiken irti minkä irti saa. Kun tähti alkaa himmetä, muuttua eilispäivän tähdeksi, se hylätään, heivataan pihalle ja unohdetaan. Mutta entä jos tähti sammuu äkisti, kesken kirkkaimman loistonsa?

Enter the Clones of Bruce kertoo erään tositarinan. Bruce Lee kuoli vuonna 1973 kirkkaimman tähteytensä kynnyksellä. Postuumisti julkaistu Enter the Dragon räjäytti pankin. Se esitteli kungfun länsimaiselle yleisölle ja teki Lee -vainajasta supertähden. Hongkongilainen elokuvateollisuus törmäsi yllättävään tilanteeseen, jossa kysyntää oli valtavasti, mutta edellytykset tarjonnalle olivat kadonneet. Ratkaisu löydettiin Bruce Lee -klooneista. Markkinoille tykiteltiin vajaassa kymmenessä vuodessa sata kappaletta kungfu-elokuvia, joissa pääosissa heilui etäisesti edesmennyttä mestaria muistuttavia kamppailulajien taitajia. Näitä brucesploitaationa tai leesploitaationa tunnetun alagenren lumetähtiä olivat esimerkiksi Bruce Li, Bruce Lai ja Bruce Le.

David Gregoryn tuore dokumentti kertaa tuon elokuvahistorian oudon alaviitteen värikkäät vaiheet. Kankaalle marssitetaan Bruce Leen kloonien armeija, joukko eläköityneitä kungfu-taisteilijoita, jotka muistelevat 70-luvun hullujen vuosien sekoilua. Vetävästi etenevä dokkari on ansiokkaan kattava tietopaketti, joka tekee saman Bruce Leen klooneille, jonka Bruce Lee teki kungfulle: esittelee hienon ja kiinnostavan ilmiön laajemmalle yleisölle.

Lyöt rikki vaikka kivistä aitaa
Sua kaikki kunnioittaa