Fire of Love

Fire of Love
Yhdysvallat, Kanada 2022
Ohjaus: Sara Dosa
Käsikirjoitus: Sara Dosa, Shane Boris, Erin Casper, Jocelyne Chaput
Pääosissa: Katia Krafft, Maurice Krafft, Miranda July (kertojaääni)
93 min
K7
Puhuttu kieli: englanti, ranska

Fire of Love

Tänä keväänä Kinokoplan sarjassa nähdään melko poikkeuksellisesti myös dokumenttielokuva. Kyseessä on mykistävä ja monitasoinen Fire of Love, joka kertoo tulivuoritutkijoiden Katia ja Maurice Krafftin erikoislaatuisen rakkaustarinan. 1960-luvun lopulta 1990-luvun alkuun asti ranskalaispariskunta matkasi ympäri maailmaa jahdatessaan yhteistä intohimoaan: tulivuoria ja niiden purkauksia.

Heidän tavoitteenaan oli löytää keino, jolla purkauksia pystyttäisiin ennakoimaan ja säästämään siten ihmishenkiä. He menivät lähemmäksi laavavirtoja ja purkautuvien tulivuoren suita kuin kukaan koskaan aiemmin, ja heidän uhkarohkeutensa tuotti ennennäkemätöntä kuvamateriaalia ja arvokasta tietoa näistä vulkaanisista luonnonvoimista.

Nyt vuosikymmenten jälkeen Mauricen isoveli Bertrand Krafft antoi luvan käyttää pariskunnan kuvaamia videoita dokumenttitarkoituksiin. Lähes yksinomaan tästä materiaalista Sara Dosa koostikin tunteikkaan dokumenttinsa Fire of Love, joka on voittanut lukuisia palkintoja ja on ehdolla myös parhaan dokumentin Oscarin saajaksi. Nauhoilla ei ollut ääntä, joten purkausten pauke ja kolina on lisätty dokumenttiin jälkikäteen. Lisäksi katsojaa johdattaa Krafftien perässä ja mielenmaisemissa pehmeä kertojaääni (Miranda July).

Geologikaksikon kenttäretkiä seuratessa on helppo ymmärtää tulivuorten kiehtovuus kaikkine kontrasteineen, vaikka samalla kuvamateriaali on hikoiluttavaa ja jopa pelottavaa katseltavaa. Dosa on myös aikaisemmissa töissään käsitellyt ihmisen ja luonnon välisiä suhteita, ja alkusysäys Fire of Love -dokumentille tapahtui tuliperäisessä Islannissa, jossa hän oli kuvaamassa edellistä elokuvaansa The Seer and the Unseen.

Loputon kiinnostus ja uhkarohkeus koituivat lopulta Krafftien kohtaloksi. Fire of Love muistuttaakin järisyttävällä tavalla ihmisen pienuudesta luonnonvoimien edessä. Mutta ennen kaikkea se on kertomus rakkaudesta ja siitä, mille haluaa elämänsä omistaa.

Oona Honkanen

Kuva: Filmikamari