Gagarine

Gagarine
Ranska 2020
Ohjaus: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh. Käsikirjoitus: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, Benjamin Charbit. Pääosissa: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven 
K12
98 min
Puhuttu kieli: ranska

Cité Gagarine on rapistuva lähiö Pariisin esikaupungissa. Seiniä peittävät graffitit ja joutilaisuus rehottaa, mutta yhteisöllisyys on sitonut alueen asukkaat yhteen kuin suuren perheen.

60-luvulla alkanut lähiöunelma murtuu gentrifikaation käsissä, kun neuvostoliittolaisen kosmonautin Juri Gagarinin nimeä kantavaa lähiötä kohtaa purkutuomio. Idealistinen astronautin urasta haaveileva lähiönuorukainen Youri (Alseni Bathily) käy taisteluun tuulimyllyjä vastaan; mikäli hän saa ränsistyneiden talojen hissit jälleen kulkemaan ja loppuunpalaneet lamput vaihdetuksi, purkutyöntekijöillä ei ole enää syytä räjäyttää taloja maan tasalle, eihän? Youri ystävineen alkaa korjata rakkaan lähiönsä massiivisia 14-kerroksisia kerrostaloja, mutta purkutuomio on jo annettu. Youri pakenee ikävää todellisuutta kantaen nimensä perintöä ja rakentaa asunnostaan pienoisavaruusraketin.

Gagarine (Ranska 2020) on ohjaaja- ja käsikirjoittaja -kaksikon Fanny Liatardin ja Jeremy Trouilhin kokopitkä esikoisohjaus vuodelta 2020. Elokuva kuvattiin tosielämässäkin oikeasti purkutuomion saaneessa Cité Gagarinen lähiössä juuri ennen alueen kerrostalojen purkua. Elokuvan maaginen visuaalinen ilme tuo lohduttavaa vastapainoa Gagarinen sosiaalisen realismin teemoihin, joita ohjaajakaksikko tutki jo 2015 ilmestyneessä samannimisessä lyhytelokuvassa.

Miikka Kärkkäinen