Guled & Nasra

Guled & Nasra
Suomi, Ranska, Saksa 2021
Ohjaus: Khadar Ayderus Ahmed
Käsikirjoitus: Khadar Ayderus Ahmed
Pääosissa: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
K12
83 min
Puhuttu kieli: somali

Elokuvapäivänä nähtävä Beau travail ei jää Kinokoplan kevään ohjelmiston ainoaksi Djiboutissa filmatuksi elokuvaksi. Khadar Ayderus Ahmedin ohjaaman Guled & Nasran kuvaukset alkoivat samaisessa Afrikan sarven valtiossa syksyllä 2019. Paitsi että Ahmedin teos tekee historiaa sillä, ettei kotimaista elokuvaa ole aiemmin kuvattu kokonaisuudessaan Afrikassa, pidetään sitä myös kaikkien aikojen ensimmäisenä somaliksi puhuttuna kansainvälisenä ammattilaistuotantona. Maailmanensi-iltansa se sai Cannesin Kriitikoiden viikolla heinäkuussa, ensimmäisenä tapahtumaan valittuna pitkänä suomalaiselokuvana.

Guled & Nasra kertoo Djiboutin pääkaupungissa asuvasta avioparista, jonka mies hankkii munuaissairaudesta kärsivälle vaimolleen lääkkeitä kuolleita hautaamalla. Lopulta sairaus etenee niin pahaksi, että ainoa mahdollisuus vaimon pelastamiseksi on leikkaus – joka tosin maksaisi 5000 dollaria.

Ahmed on sanonut tahtoneensa kuvata tarinan, joka olisi samaan aikaan sekä realistinen että sadunkaltainen. Tässä hän on myös onnistunut. Elokuva esittää elämän työttömyyden ja köyhyyden riivaamassa maassa arkisesti, vailla kurjuudessa rypemistä mutta hivenen unenomaisesti. Ankeat vanerista ja aaltopellistä rakennetut asunnot ja päällystämättömät tiet eivät nouse itsetarkoituksellisiksi eikä huono-osaisuutta korosteta repliikeissä, vaikka dialogi sivuaa niin luku- ja kirjoitustaidottomuutta kuin lapsiavioliittoja. Yhteiskunta mittaa ihmishengen arvon etukäteen maksettavalla sairaalalaskulla, mutta lopulta hyvyys löytyy sydämellään ajattelevista yksilöistä.

Kuvaukseltaan teos on erittäin kaunis ja etenkin moniin yöllisiin kohtauksiin on saatu mystistä, jopa surrealistista tunnelmaa. Unohtaa ei sovi myöskään laajoja kuvia silmänkantamattomiin jatkuvasta kivisestä erämaasta, jonka taivaalta korppikotkat katselevat alhaalla vaeltavaa haudankaivajaa samaan tapaan, kuin hän itse sairaalaa kohti kiitäviä ambulansseja. Hienot musiikit korostavat vahvaa atmosfääriä.

Mm. Burkina Fason Fespaco-festivaaleilla ja Toronton elokuvajuhlilla palkittu sekä Oscar-ehdokkuudesta kilpaillut filmi on eurotuotantoa somalien kertomana. Sekä Guledina nähtävä helsinkiläinen Omar Abdi että Nasraa tulkitseva kanadalainen huippumalli Yasmin Warsame ovat syntyneet Somaliassa. Maasta 16-vuotiaana Suomeen muuttanut ja elokuvantekijänä itseoppinut Ahmed on aiemmin ohjannut sekä kirjoittanut lyhytelokuvia. Hän on kertonut halunneensa esikoispitkällään vaikuttaa tapaan, jolla somaleita ja näiden kulttuuria on valkokankailla totuttu esittämään.

Joonatan Nikkinen

Kuva: Filmikamari