Soratie

Jaddeh Khaki
Iran 2021
Ohjaus ja käsikirjoitus: Panah Panahi
Pääosissa: Pantea Panahiha, Mohammad Hassan Madjooni, Rayan Sarlak, Amin Simiar
K7
93 min
Puhuttu kieli: persia, englanti

Panah Panahin esikoiselokuva Soratie (2021) on pienimuotoinen ja hienovarainen kuvaus universaaleista teemoista. Tyyliltään elokuvaa on verrattu Iranilaisen elokuvan mestarin Abbas Kirostamin katalogiin.

Teos kuvaa viisihenkisen Iranilaisperheen matkaa katumaasturilla Turkin rajalle, jonka yli perheen vanhempi poika Farid (Amin Simiar) yritetään salakuljettaa. Taivalta kuvataan pääosin auton sisältä, ja perheen sisäinen dynamiikka heijastuu katsojalle hyvinkin selkeästi automatkan edetessä. Kuten on tapana, perheen kahdeksanvuotiaalta pojalta (Rayan Sarlak) yritetään salata matkan todellinen tarkoitus. Nuori Sarlak nouseekin elokuvan vahvojen roolisuoritusten kärkisijalle perheen levottomana kuopuksena. Mieleenpainuvat roolisuoritukset tarjoavat myös perheen lempeä äiti (Pantea Panahiha) sekä tupakkaa polttava ja kiroileva isä (Hassan Madjooni). Elokuvan taustamaisemana toimivat Iranin karut ja kauniit vuoristomaisemat.

Yhtenä elokuvan näkyvänä teemana on Iranin poliittisen ilmapiirin aiheuttamat ongelmat tavallisiin kansalaisiin. Rajaa lähestyvä perheen ainoaksi keinoksi on auttaa Faridia pakenemaan maasta, kun muu ei auta. Elokuvan poliittisuutta heijastaa sekin fakta, että ohaaja Panahin isä Jafar Panah tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan Iranin hallituksen kritisoimisesta.

Esikoiselokuvaksi Soratie onkin hyvin väkevä kuvaus maan ongelmista ja niiden vaikutuksista yhden perheen taipaleeseen. Panah Panahi on selvästi perinyt isänsä lahjat, ja hänestä saamme varmasti kuulla lisää tulevaisuudessa.

Elias Hakulinen

Kuva: Kinghill | Cinema Mondo