Je’Vida

Je’Vida
Suomi 2023
Ohjaus: Katja Gauriloff
Pääosissa: Sanna-Kaisa Palo, Seidi Haarla, Heidi Gauriloff
K12
103 min
Puhuttu kieli: koltansaame, suomi

Kinokoplan kevätsarjaan kuuluu esimerkiksi ensimmäinen koltansaameksi puhuttu elokuva, Katja Gauriloffin Je’Vida. FILMIKAMARI

Äkäinen Iida (Sanna-Kaisa Palo) on siskontyttärensä Sannan (Seidi Haarla) kanssa tyhjentämässä myyntiin laitettua purkukuntoista lapsuudenkotiansa pohjoisessa. Pirtin arkusta löytynyt vanha hattu laukaisee Iidassa kipeiden muistojen tulvan, jonka seurauksena muistot päätyvät kirjamellisesti kokkoon: tulen nielemiksi päätyy vanhan kodin irtaimisto kuvista kenkiin. Identiteettiään etsivä ja historiattomuutta poteva Sanna ei ymmärrä röökiä ketjussa vetävän tätinsä käytöstä. Mikä muistoissa on niin satuttavaa, että Iida haluaa ne poltettavan?

Katja Gauriloffin Je’vida (2023) on ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva, ja koskettava kuvaus koltansaamelaisten historiasta, sekä valtaväestön vähemmistöön kohdistamasta mielipuolisesta väkivallasta. Elokuvassa käydään läpi Iidan historiaa, ja kuinka kalastajan elämästä haaveileva koltansaamelainen tyttö joutuu valtaväestön niin käskiessä luopumaan omista elämäntavoistaan, perinteistään ja lopulta identiteetistään – Iida, kun ei ole henkilön oikea nimi. Iidan tunteiden tulkkina toimii kolmena eri ajanjaksona näyttelijät Agafia Niemenmaa, Heidi Gauriloff, sekä veteraaninäyttelijä Sanna-Kaisa Palo.

Je’vida nostaa esille Suomen historiassa tabuksi muodostuneen häpeäpilkun – saamelaisten kohtelun. Sotien jälkeen asetettu oppivelvollisuus oli erityisesti asuntoloihin ajetuille koltansaamelaisille lapsille rankka kokemus: saamelaiskulttuuri tukahdutettiin kieltämällä saamenkielen puhuminen, koti oli kaukana ja kiusaaminen jatkuvaa. Myös saamelaisten pakkosterilointi tuo oman lukunsa ihmisoikeusrikkomuksia vilisevään Suomen historiaan. Samaan aikaan Je’vida ei ole mässäilevä, ja vaikka saamelaisten kohtelusta liikenisi materiaalia mitä murheellisimpiin elokuviin, Je’vida ei suostu olemaan pelkkä uhrikuvaus, vaan se kantaa ylpeänä koltansaamelaisen kulttuuriperinnön manttelia kuvaamalla pieteetillä saamelaiselämää.

Miikka Kärkkäinen

Kuva: FILMIKAMARI