Kohti ääretöntä

Kohti ääretöntä
Om det oändliga
Ruotsi 2019
Ohjaus: Roy Andersson
Käsikirjoitus: Roy Andersson
Pääosissa: Lesley Leichtweis Bernardi, Ania Nova ja Gloria Ormandlaky
K12
78 min
Puhuttu kieli: ruotsi

Kohti ääretöntä jatkaa Anderssonin aikaisempien elokuvien, Kinokoplan sarjoissakin nähtyjen, Toisen kerroksen lauluja (2000), Sinä elävä (2007) ja Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien (2014) jalanjäljissä. Se on jälleen kokoelma lyhyitä tragikoomisia kohtauksia, joissa tarkastellaan ihmisenä olemisen eri puolia. Välähdykset eivät välttämättä liity toisiinsa muuten kuin tunnelmaltaan ja teemoiltaan. Tällä kertaa kertojaääni johdattelee katsojaa elämän pienten ja suurten hetkien äärelle; pariskunta leijailee sodan raunioittaman kaupungin yllä, naisen kengänkorko katkeaa rautatieasemalla ja kolme teinityttöä tanssivat kahvilan edessä. Kohti ääretöntä muistuttaakin olemassaolomme hauraudesta ja kauneudesta.

Elokuvan maailma on asetelmallisuudessaan kiehtova. Andersson on työryhmineen rakentanut hartaudella kaikki kohtaukset studiossaan eli omistamassaan kerrostalossa Tukholman keskustassa, ja jälkeä on kiinnostava seurata.

Jos Kohti ääretöntä jää Anderssonin viimeiseksi pitkäksi ohjaustyöksi, pidetään sitä erinomaisena päätöksenä hänen visionääriselle uralleen. Andersson voitti elokuvalla parhaan ohjaajan palkinnon, Hopeisen leijonan, Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2019.

Teksti: Oona Honkanen
Kuvan lähde: Filmikamari