Kupla

Kupla
Suomi 2022
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus: Reeta Ruotsalainen & Aleksi Salmenperä
Pääosissa: Stella Leppikorpi, Tommi Korpela, Minna Haapkylä, Amos Brotherus, Anna-Maija Tuokko
K12
102 min
Puhuttu kieli: suomi

Elokuvan Kupla (2022) ohjaaja Aleksi Salmenperä on sanonut, että perhe on jokaisen ihmisen suurin perustarina. Hän on aikaisemmin käsitellyt perheen teemoja elokuvissaan Paha perhe (2010) ja Miehen työ (2007). Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokas Kupla kysyy: Mitä perhe tarkoittaa perinteisen perherakenteen ulkopuolella?

Salmenperän kotipaikkakunnalla Karkkilassa kuvatun elokuvan lähtökohtana on ydinperhe, johon kuuluvat vanhemmat Tupu (Minna Haapkylä) ja Teuvo (Tommi Korpela) sekä tytär Eveliina (Stella Leppikorpi). Perheen porvarilliset kulissit alkavat huojua, kun Eveliina näkee äitinsä suutelevan toista naista. Tämä sysää liikkeelle tapahtumat, joiden keskipisteessä on Eveliinan ponnistelut ydinperheen hajoamisen estämiseksi.

Suomalaisen elokuvan onnistuneimmat nuorisokuvaukset käsittelevät usein syrjäytyneitä nuoria (Sairaan kaunis maailma, Täältä tullaan elämä, Kissan kuolema). Näissä elokuvissa rikkinäisten kotien kasvatit elävät ympäristössä, jota luonnehtii ulkoiset rajoitukset. Keskeisessä osassa on nuorten kapinointi ympäröivän maailman sääntöjä vastaan.

Sen sijaan viime vuosien suomalaisissa nuorisokuvauksissa ulkoinen kuri on vaihtunut sisäiseksi kontrolliksi. Eveliinassa on jotain samaa, kun Tytöt tytöt tytöt (2022) elokuvan päähahmossa, korkealle tähtäävässä taitoluistelija, Emmassa. Molemmat ovat keskiluokkaisten perheiden kympintyttöjä, joiden ongelmat eivät kumpua ulkoapäin asetetuista rajoituksista vaan sisäisestä riittämättömyyden tunteesta. Rajojen rikkomisen sijaan Eveliina pyrkii kontrolliin, ylläpitämällä ajatusta täydellisestä ydinperheestä.

Kun perheen äiti pakenee lemmenpesään rakastajattarensa kanssa ja isä työhuoneeseen sitomaan uistimia, päättää Eveliina keksiä itselleen ongelmia, jotta vanhemmat löytäisivät yhteisen merkityksen teinin pelastuksesta. Ymmärtääkö kontrollifriikki Eveliina lopulta, että elämän sotkuisuudesta voi löytää harmonian ja onnen?

Eveliina näyttelevä Stella Leppikorpi voitti ansaitusti vuoden näyttelijätulokkaan Jussi-palkinnon roolistaan. Haapkylä, joka toimi myös elokuvan tuottajana, sekä Salmenperän luottonäyttelijä Korpela, näyttelevät roolinsa ammattitaidolla.

Elina Järvinen

Kuva: Filmikamari