Minari

Minari
Yhdysvallat 2020
Ohjaus: Lee Isaac Chung. Käsikirjoitus: Lee Isaac Chung. Pääosissa: Steven Yeun, Ye-ri Han, Alan Kim, Noel Kate Cho, Yuh-jung Youn, Will Patton.
K12
115 min
Puhuttu kieli: korea, englanti

Minari (Yhdysvallat 2020) on korealaisamerikkalaisen Lee Isaac Chungin ohjaama ja käsikirjoittama draamaelokuva. Elokuva on osittain omakohtainen kuvaus ohjaaja Chungin omien elämänkokemusten pohjalta. Elokuva on kerännyt paljon palkintoja, muun muassa isoäitiä näyttelevä Yuh-jung Youn sai roolistaan parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon vuonna 2021.

Minari kertoo tarinan korealaisen perheen asettumisesta Amerikkaan. Korealainen Yin perhe aloittaa uuden elämän Arkansasin maaseudulla 1980-luvulla. Oman amerikkalaisen unelman tavoittelu ei ole kuitenkaan helppoa. Uusi elämä karulla seudulla on täynnä haasteita ja vastoinkäymisiä. Perheen isä Jacob (Steven Yeun) perustaa maatilan aikomuksenaan viljellä ja myydä korealaisia kasviksia. Äiti Monica (Ye-ri Han) epäilee hankkeen onnistumista, eikä ole innoissaan maaseudulla asumisesta. Myös Koreasta saapuva rakastava mutta pahasuinen isoäiti (Yuh-jung Youn) mullistaa perheen elämän asettumalla asumaan perheen kanssa auttaakseen lastenhoidossa. Perhe osoittaa kuitenkin sitkeyttä ja periksiantamattomuutta uuden elämän tavoittelussaan.

Minari on herkkä ja lämmin kuvaus perheestä ja perheen voimasta. Rauhallisesti etenevä ja tunnelmallinen elokuva tarjoaa myös ripauksen huumoria. Pohjimmiltaan elokuva käsittelee juurtumista ja sitä, mitä koti tarkoittaa.

Julia Laukkanen

Kuva: Filmikamari