Nomadland

Nomadland
Yhdysvallat 2020
Ohjaus: Chloé Zhao
Käsikirjoitus: Chloé Zhao pohjautuen Jessica Bruderin romaaniin
Pääosissa: Frances McDormand, Linda May, Swankie, David Strathairn
K7
108 min
Puhuttu kieli: englanti

Kinokoplan perinteisen syyssarjan pariin palataan vuoden elokuvatapauksiin kuuluvalla Chloé Zhaon Nomadlandilla (2020), joka palkittiin parhaan elokuvan Kultaisella leijonalla sekä Oscarilla. Fern (Frances McDormand) on menettänyt aviomiehensä lisäksi työnsä ja kotinsa vuoden 2011 talouskriisin autioittamassa Empiren tehdaskaupungissa. Ratkaisuna hän pakkaa koko elämänsä uudeksi kodikseen muodostuvaan pakettiautoon ja suuntaa tienpäälle liittyen läpi Yhdysvaltoja kausitöiden perässä kulkevien nykyajan nomadien heimoon.

Amerikkalaisen independent-elokuvan uudeksi mestariksi elokuvillaan Songs My Brothers Taught Me (2015) ja Ratsastaja (The Rider, 2017, Kinokoplan kevät sarja 2019) tullut Zhao on muokannut Jessica Bruderin tosipohjaisesta kirjasta puolidokumentaarisen fiktioelokuvan. Nomadland henkilöityy sen myös tuottaneen McDormandin upeaan ja kaikkensa antavaan rooliin, joka nostaa kerrankin vanhemman itsenäisen naisen elokuvan keskiöön. Hän ja David Strathairn ovat ainoat ammattinäyttelijät muiden hahmojen ollessa itseään esittäviä oikeita nomadeja.

Fern toimii välittäjänä hänen ympärillään olevien nomadien Linda Mayn, Swankien ja Bob Wellsin elämänkokemuksille, jotka koskettavat rankkuudessaan. Mukaan mahtuu kuitenkin elämäniloa ja yhteisöllisyyttä kokoontumisissa autiomaan keskellä. Nomadit antavat toisilleen tukea eriarvoistuvassa nyky-Amerikassa, jonka työnteon kulttuuri ja sosiaaliturvan puuttuminen ovat jättäneet monet tyhjän päälle. Suuryritysten kritiikin sijaan elokuvan fokus pysyy tiukasti yksilöissä.

Kauniisti visualisoitu elokuva korostaa ihmisen pienuutta majesteettisen luonnon keskellä, jonka taivaanrannan värjäävä laskeva aurinko ennakoi tunteikkaan musiikin säestämää lähdön hetkeä. Zhaon rakkaus lännenelokuvien avoimiin maisemiin ja todellisiin ihmiskohtaloihin ovat läsnä. Käsivaralla kuvatut tapahtumat hämärtävät mestarillisesti rajaa fiktiivisen ja dokumentaarisen kerronnan välillä keskittyen kasvojen välittämiin syviin tunteisiin, joiden aitoutta ei voi kiistää.

Nomadlandin koko elämän mittainen matka jatkuu ja se ansaitsee tulla koetuksi valkokankaalta.

Teksti: Tuomo Marttila
Kuva: Filmikamari