Savusaunasisaruus

Savusaunasisaruudessa saunotaan ja käsitellään naisille merkittäviä herkkiä ja koskettavia asioita. FILMIKAMARI

Savusaunasisaruus / Savvusanna Sõsarad / Smoke Sauna Sisterhood
Viro, Ranska, Islanti, 2023
Ohjaus: Anna Hints
K12
89 min
Kieli: Viro

Anna Hintsin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumenttielokuvassa Savusaunasisaruus seurataan joukkoa virolaisia naisia saunomassa. Dokumentti on tulosta usean vuoden projektista, jossa naiset tapasivat säännöllisesti perinteisessä virolaisessa savusaunassa. Saunan aseistariisuvan kuumuuden alla ihmisen aidoin ja rehellisin olemus paljastuu.

Saunassa puhdistaudutaan paitsi fyysisesti, mutta myös henkisesti. Kaikki ihmisen sisälle patoutunut on turvallista hikoilla ulos saunan lauteilla. Siellä kaikki ovat saman arvoisia ja jokainen tulee nähdyksi ja hyväksytyksi omine kokemuksinensa, tunteinensa ja kehoinensa. Elokuvassa naisten fyysinen ja henkinen alastomuus on kuvattu äärimmäisen luonnollisella, sensitiivisellä ja herkällä tavalla, jollaiseen vain ohjaaja Anna Hints ja kuvaaja Ants Tammik pystyvät.

Hints onkin palkittu Savusaunasisaruuden ohjaamisesta Sundancen elokuvajuhlilla Directin Award: World Cinema Dokumentary -palkinnolla vuonna 2023 ja Tammik parhaana kuvaajana sekä International Documentary Associationin että Cinema Eye Honors Awardsin puolesta vuonna 2024. Uutuuselokuva on voittanut myös European Film Awardseilla parhaan eurooppalaisen dokumentin palkinnon ja ollut Viron Oscar-ehdokas vuonna 2023.

Elokuvan ikiaikaisen väkevä saunan tunnelma, jossa sukupolvia vanhat perinteet tuntuvat iholla ja luonnonläheinen huumori hersyy lauteilla puhuttelevat varmasti myös suomalaiseen sisarkansaan kuuluvia katsojia. Unescon kulttuuriperintökohteeksi vuonna 2014 lisätyllä Viron Võrun maakunnan alueen savusaunakulttuurilla on annettavana myös uutta näkökulmaa saunan poikkileikkaavasta merkityksestä ihmisten elämissä. Saunaa ja saunomista on kuvattu kauniin aistillisesti valon ja varjon, savun ja veden kautta. Koivuisen vihdan ja savun voi miltei haistaa tarkan äänimaailman avulla.

Kokemuksena Savusaunasisaruus on voimakas ja herkkä, koskettava, raa’an rehellinen, aito ja maanläheinen. Se rikkoo tabuja ja on jopa feministinen teos onnistuessaan kuvaamaan valkokankaalle naisen elämän kaaren kaikkine vaiheineen ja kipukohtineen. Teos myös opettaa, että kaikesta voi selvitä ja tulla hyväksytyksi olemalla avoin muiden ihmisten edessä, löylyjen keskellä. Sitä on savusaunasisaruus.

Alisa Varjonen

Sisältövaroituksena elokuva sisältää luonnollisesti alastomuutta, hieman kuukautisverta ja mahdollisesti triggeröiviä kertomuksia naisten kohtaamasta lähisuhde- ja seksuaaliväkivallasta, ulkonäköpaineista ja syövästä.