Sound of Metal

Sound of Metal
Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Darius Marder
Käsikirjoitus: Darius Marder, Abraham Marder, Derek Cianfrance
Pääosissa: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci
K12
121 min
Puhuttu kieli: englanti

Ruben (Riz Ahmed) on entinen huumeaddikti ja soittaa rumpuja metelibändissä kiertäen matkailuautolla keikkakaupungista toiseen yhdessä kumppaninsa Loun (Olivia Cooke) kanssa. Erään esiintymisen jälkeen Ruben kauhukseen huomaa kuulonsa huononevan huolestuttavaa vauhtia. Ihmissuhde, soittaminen ja kiertäminen on kaikki mitä Rubenilla on, eikä elämä kuulonmenetyksen kanssa tunnu vaihtoehdolta. Kallis leikkaus voisi auttaa, mutta senkin lopputulos on epävarma, eikä Rubenilla ole edes rahaa.

Kuurojen hoitolasta löytyy Rubenille paikka, jossa opetella sopeutumista uuteen elämään. Hoitolaa johtaa Joe (Paul Raci), mies joka itse on menettänyt kuulonsa Vietnamissa. Rubenilla alkaa koetteleva henkilökohtainen matka. Hän ei kuitenkaan halua päästää irti rakkaimmista asioistaan, mutta onko menneeseen palaamista?

Ohjaaja Darius Marder on aiemmin ollut käsikirjoittamassa elokuvaa The Place Beyond the Pines (2012). Sound of Metal on hänen ensimmäinen kokopitkä ohjaustyönsä. Elokuvan äänisuunnittelu kuljettaa katsojaa kuuroutuvan päähenkilön perspektiivin ja ”normaalin” äänimaailman välillä. Sound of Metal palkittiinkin monessa elokuvagaalassa erityisesti äänen sekä Riz Ahmedin näyttelijäsuorituksen osalta.

Sound of Metal on elokuva selviytymisestä ja sopeutumisesta, kun elämä heittää yllättäviä tilanteita. Tutut ja rakkaat asiat valuvat kuin hiekka sormien välistä eikä aikaa pysty kääntämään takaisin. Rubenin tilanteessa voi nähdä vertauskuvia pandemiatilanteeseen. Huolimatta siitä, että elokuvan aiheena on kuuroutumien, tämä on elokuva, joka täytyy kuulla. Rubenin kamppailut ovat kivuliasta katsottavaa. Kuitenkin elokuva valottaa meille maailmaa, joka on normaalia ja täysipainoista arkea kuuroille.

Teksti: Oskari Pekonen
Kuvan lähde: Cinema Mondo