The Old Oak

The Old Oak
Iso-Britannia, Belgia, Ranska 2023
Ohjaus: Ken Loach
Pääosissa: Dave Turner & Ebla Mari
K12
113 min
Puhuttu kieli: englanti

The Old Oakissa legendaarinen brittiohjaaja Ken Loach jatkaa hänen perinteikästä työväenluokkakuvaustaan. FILMIKAMARI

The Old Oak (2023) on Ken Loachin, brittiläisen uuden aallon eli tiskipöytärealismin jatkajan, yli viisikymmenvuotisen elokuvauran viimeiseksi jäävä kokoillanelokuva – ainakin jos uskomme ohjaajaa itseään. Loachin 60-luvun puolenvälin TV-tuotannoista käynnistynyttä uraa on määrittänyt yhteiskunnallisten teemojen käsittely realistisella otteella. Hänen elokuvissaan asetelmat rakentuvat työväenluokan ja yhteiskunnan huonompiosaisten ympärille. Niissä yksilöiden kohtalot sulautuvat Britannian poliittisen ilmapiirin ja yhteiskunnan sosiaalisiin sekä rakenteellisiin muutoksiin.

Loachin toinen kokopitkä elokuva Poika ja haukka (1969) kuvaa matalapalkkaisten kaivostyöntekijöiden yhteisöä ja siellä kasvamista humaanisti. Elokuva onkin myöhemmin äänestetty seitsemänneksi parhaaksi brittielokuvaksi. Lakkovuosien 1984-1985 aikoja Loach kuvasi dokumentin keinoin. Palatessaan kuvaamaan koko illan elokuvia työläisten ja vähempiosaisten elämää koskettelevat teemat pysyivät mukana. Yhdessä käsikirjoittaja Paul Lavertyn kanssa tehdyt viimevuosien arvostelumenestykset Minä, Daniel Blake (2016)ja Kiitos tilauksestasi (2019) ilmentävät post-thatcherististä aikaa yksityistettyjen työmarkkinoiden puitteissa – uudessa normaalissa. Niissä työttömyyden ja työn uudistuneet rakenteet uhkaavat tehdä elämistä arvottomia yhteiskunnassa, jossa kaikkea arvotetaan rahassa ja ajassa.

Tuoreimmassa elokuvassa Loach palaa kaivostyöntekijöiden pariin, mutta kaivostöiden ajat ja ammattiyhdistysten lakot ovat vain muisto. Britannian uuskonservatiivinen politiikka on jo jättänyt jälkensä vuoden 2016 työläiskyläyhteisöön. Lakkotaistelut on hävitty. Kadut ovat tyhjyyttä täynnä ja punatiilisten asumusten seiniä koristavat myynti-ilmoitukset. Kasvottomat sijoittajat ostavat asuntoja halvalla ja vuokraavat ne eteenpäin kelle tahansa. Menneiden aikojen yhteisöllisyydestä on jäljellä vain yksi muistojen tila – The Old Oak -pubi. Pubin pitäjä on lämminhenkinen Tj Ballantyne, joka kuuntelee kanta-asiakkaitten huolia baaritiskin takaa. Kuihtuvaan kyläyhteisöön saapuu bussillinen Syyrian sisällissotaa pakenevia turvapaikanhakijoita, mukaan lukien valokuvaaja Yara. Ystävystyttyään Yara ja TJ pyrkivät vähentämään ennakkoluuloja ja näköalattomuutta, saattamalla uudisasukkaat ja paikalliset yhteen jaetun aterian äärelle. Loachin kuvaus yhdessä Lavertyn käsikirjoituksen kanssa luovat elokuvasta sentimentaalisen ja haikean, samalla kohdistaen kriittisen katseen kohti työväen ja yhteiskunnan tilaa.

Reko Juntunen

Kuva: Filmikamari